Stav Islamske zajednice o primanju vakcine protiv COVID-19 u toku posta

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini podržava vakcinaciju stanovništva protiv COVID-a 19, imajući povjerenje u ono što su o tome kazali stručnjaci. Ovih dana je aktualno pitanje vakcinacije protiv korone, a s tim u vezi pitanje da li te vakcine kvare post.

Odgovor na postavljeno pitanje dao je fetva-i emin prof. dr. Enes Ljevaković na službenoj stranici Islamske zajednice u BiH.

“Izrazita većina savremenih islamskih pravnika smatra, a to je i stav Međunarodne akademije za fikh iz Džedde, da uzimanje injekcija: intravenske, podkožne (podkožna aplikacija lijeka) i mišićne – muskularne, izuzimajući ubrizgavanje infuzije i tekućine, ne kvari post, jer se njima ne unosi hrana u organizam. Prema tome, uzimanje vakcine protiv COVID 19 ne kvari post, makar u njoj bilo i nekih hranjivih elemenata u malim količinama.”

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79