Stavljao mineralnu vodu u ampulu i prodavao kao vakcinu

Kineske vlasti su uhapsile vođu skupine koja je fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavala kao vakcinu protiv COVID-19.

Muškarac, koji je identificiran kao Kong, prvo je detaljno istražio kako izgledaju prave ambalaže vakcina da bi zatim napravio više od 58.000 lažnih.

Serija tih lažnih vakcina je prošvercana i u inostranstvo, ali nije poznato gdje je završila, piše BBC.

U Kini je zbog sličnih kaznenih djela do sada uhapšeno 70 osoba. Iako se većina lažnih vakcina pojavila na tržištu krajem prošle godine, detalji o prevarama objavljuju se tek ovog mjeseca.

Lažne vakcine se prodavale po iznimno visokim cijenama

Prema sudskoj presudi, Kong i njegovi saradnici su prodajom lažnih vakcina zaradili 18 miliona juana (oko 2.78 miliona američkih dolara). Za pravljenje lažne vakcine koristili su fiziološku otopinu, odnosno mješavinu vode i soli, ili mineralnu vodu.

600 tih vakcina je u novembru prošle godine poslano u Hong Kong, a zatim u inostranstvo, dok su se neka znala prodavati u bolnicama po iznimno visokim cijenama. Kriminalci su također provodili vlastite ilegalne programe vakcinisanja u kojima su “seoski liječnici” vakcinisali lokalno stanovništvo lažnim vakcinama.

Upućen je poziv regionalnim vlastima da sarađuju sa policijom kako bi se ovakve aktivnosti suzbile.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79