Štete će biti ogromne: Hrvatska ukinula GP Maljevac za transportni promet

Prema Pravilniku o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, koji je stupio na snagu 12. maja, a kojim se tretira i prijevoz iz Bosne i Hercegovine preko teritorija Hrvatske bez utovara ili istovara robe u Hrvatskoj, kamioni od preko 7,5 tona iz BiH u Hrvatsku više neće moći preći preko GP Maljevac. Ovaj Pravilnik donijelo je Ministarstvo mora, prometa i insfrastrukture Hrvatske.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić zbog ovakve urebe obratio se dopisom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu civilnih poslova, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu prometa i komunikacija, Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Ambasadi Republike Hrvatske u BiH u kojem traži da se preispita neophodnost povezivanja Graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac za tranzit prometa vozila ili skupa vozila sa ili bez tereta kroz Republiku Hrvatsku, javlja Raport.

“Zatvaranjem Graničnog prijelaza Maljevac za promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku drastično bi se smanjile privredne aktivnosti kompanija iz Velike Kladuše, ali i sa područja cijelog Unsko-sanskog kantona, otežao bi se izvoz robe na tržište EU, koja bi se umjesto preko GP Maljevac morala izvoziti preko drugih graničnih prijelaza što značajno poskupljuje troškove transporta i dodatno otežava ekonomsku situaciju u Unsko-sanskom kantonu.

Shodno naprijed navedenom, tražimo od Vas, da se po ovom pitanju hitno svojim autoritetom uključite u aktivnosti koje imaju za cilj dodatno razmatranje i stvaranje preduslova za promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku preko Graničnog prijelaza Maljevac, što bi spriječilo negativan privredni efekat, a što je svakako svima nama u zajedničkom interesu”, naveo je premijer USK Mustafa Ružnić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79