Stevandić brani prisustvo Vojske Srbije u BiH: ‘Koja ako ne srpska?’

Stevandić brani prisustvo Vojske Srbije u BiH: ‘Koja ako ne srpska?’


Predsjednik Narodne skupštine entiteta Republike Srpske, Nenad Stevandić, izrazio je svoje mišljenje u vezi sa prisustvom vojnika u uniformama Vojske Republike Srbije na događajima u Prijedoru, Kozari i Bratuncu, koje je branio kao prikladne.

“Ne znam koja bi druga vojska trebala da se pojavi na parastosima i komemoracijama na Kozari i u Bratuncu? Nacistička? Mudžahedinska? Hrvatska? Koja ako ne srpska? Iz Srbije ili Republike Srpske manje je važno. Znamo ko su tu žrtve, a ko zločinci. Tačka”, napisao je Stevandić.

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, ranije je izjavio za Klix.ba da su u pitanju kadeti Vojske Republike Srbije te da su pozvani od strane Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a.

“Mi ih nismo pozvali, Ministarstvo odbrane BiH nema veze s ovim, a ovo nije deo planirane vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije”, naglasio je Helez.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dobilo najavu dolaska kadeta od Ambasade Srbije, no sami kadeti su vojni pripadnici.7

Edin Ramić, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kritikovao je objašnjenja u vezi sa prisustvom kadeta koji su šetali u Prijedoru, Kozari i Bratuncu, tvrdeći da su oni zaista pripadnici Vojske Srbije.

“To je samo pokušaj opravdanja. Oni su vojnici Vojske Srbije, a njihovi nasljednici su vojnički časnici. Taj pokušaj opravdanja ne drži vodu. Bio sam šokiran kao i svaki građanin. Baš kad mislite da stvari ne mogu biti gore, Trojka nam pokazuje da mogu”, rekao je Ramić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija