Stevandić oštro Amerikancima: RS će samostalno odrediti svoje sagovornike

Stevandić oštro Amerikancima: RS će samostalno odrediti svoje sagovornike


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, izjavio je da RS kao subjekt ima pravo da pozove na razgovore koga želi, te da njen narod suvereno odlučuje o tome.

Ove riječi su uslijedile kao reakcija na objavu Ambasade SAD koja je navela da secesija ili razdruživanje RS ne znači njenu nezavisnost, već kraj RS unutar BiH.

“Bh. entitet RS je subjekt koji ima pravo da pozove na razgovore, a njen narod je suveren i niko drugi mu neće određivati koga će zvati i o čemu će razgovarati,” izjavio je Stevandić.

Komentirajući stav Ambasade SAD, Stevandić je naglasio da bi određeni akteri trebali ozbiljno preispitati svoj doprinos širenju mržnje i nesloge u BiH, te huškanju na RS i njene funkcionere. Također je istakao da je to očigledno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“I da je to očigledno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je RS subjekt koji ima pravo da pozove na razgovore, a da smo mi suveren narod kojem neće niko drugi određivati koga ćemo pozvati na razgovore i o čemu ćemo razgovarati. Ako misle da to mogu da urade drugim narodima, to je njihova stvar,” poručio je Stevandić za Srnu.

On je dodao da RS neće dozvoliti nikome da određuje nivo njene političke nezavisnosti niti način komunikacije sa drugim entitetima i narodima unutar BiH, jer za to nemaju mandat.

Premijer RS, Radovan Višković, najavio je da će Vlada RS u narednih 30 dana kreirati sporazum o mirnom razlazu, koji će biti upućen Federaciji BiH, nakon jučerašnje sjednice Vlade u Srebrenici.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija