Stevandić: Zaštititi nadležnosti Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je zbog neustavnih odluka iz Sarajeva neophodno zaštititi nadležnosti Srpske zagarantovane Dejtonskim sporazumom, čak i po cijenu mijenjanja zakonodavstva i Ustava.

Stevandić je poručio da se ne smije dozvoliti da Srpska bude diskriminisana u pravima i razvoju nametnutim rješenjima visokih predstavnika.

“Ustavni sud BiH sa strancima je takođe neprihvatljiv. To se mora mijenjati. Sve krize u BiH proizvode stranci i visoki predstavnici, oni ne dopuštaju da se narodi pomire”, rekao je Stevandić za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, stranci Bošnjacima bude ambiciju da zavladaju BiH, dok Srbe pokušavaju da ponize.

Stevandić kaže da se zalaže za bolje odnose Srba i Bošnjaka. “Najvažnije je, koliko god to nekom čudno zvučalo, u Srpskoj izgraditi dobar balans između Srba i Bošnjaka. To će biti velika dobit i značiće mirnu situaciju. Uradiću sve da do toga dođe”, poručio je Stevandić.

Kada je riječ o odnosu sa hrvatskim narodom, Stevandić smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik to dobro izbalansirao. “I tu postoji neka vrsta odbrane od unitarizma, a to nažalost ne prepoznaje opozicija”, naveo je Stevandić.

Govoreći o formiranju vlasti na svim nivoima, Stevandić je rekao da postoji prilika da se izbalansiraju i poprave odnosi između svih naroda u BiH, kao i sa Srbijom i Hrvatskom.

On je poručio da se izborni proces mora vratiti u nadležnost Republike Srpske, kao i da će pitanje reorganizacije Centralne izborne komisije /CIK/ BiH zavisiti od bošnjačkih i hrvatskih političkih opcija.

Stevandić kaže da je CIK zakomplikovao izbor srpskih delegata u Dom naroda parlamenta BiH i da je očigledno da se okrenuo politici i diskriminaciji Republike Srpske i Srba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79