Štićenik Doma za stare iz Modriče 22 dana luta: Niko nije prijavio nestanak

Štićenik Doma za stare iz Modriče 22 dana luta

Niko nije prijavio nestanak

22 dana, a možda i više štićenik staračkog doma Dana iz Modriče je lutao ulicama. Došao je čak i do Čapljine, a da se niko od uposlenika Doma nije zapitao gdje se čovjek nalazi i šta se sa njim dešava. Tek kada su ga u Čapljini na ulici ljudi primjetili, saznali su ovu horor priču i počeli provjeravati. Saznali su da je došao iz Doma Dana iz Modriče, te da njegov nestanak nije prijavljen u PU Modriča, odnosno da nikoga ne zanima jedan ljudski život.

– Neshvatljivo nam je da su svi, od socijalnih radnika, medicinskog osoblja, higijeničarki u Domu najnormalnije radili, uzimali novac za njegov smještaj i njegu, a nisu znali ni gdje je, ni šta se dešava s njim. Nama su prvo rekli da je otišao kod sestre, potom da ni sa kim od porodice ne komunicira, a onda i da je kriminalac, alkoholičar, da imaju problema s njim. U policiji smo provjerili da nema nijednu krivičnu prijavu, osim da je jednom zatečen u parku pijan, te da je noć proveo u policijskoj upravi na buđenju. Željeli su na svaki način od njega napraviti kriminalca, odnosno čovjeka koji ne zavrjeđuje pomoć i njegu, iako su novac upravo za to uzimali od države. Pitam se koliko je ovakvih slučajeva, ko su oni da određuju ko zaslužuje pomoć? Kako brinu o ostalim štićenicima? Brinu li uopće? Strašno je da nisu prijavili policiji, da ih apsolutno nije interesovalo šta je sa jednim čovjekom koji je njima povjeren na čuvanje, priča za Crnu Hroniku jedna od građanki Čapljine koja pokušava pomoći nesretnom gospodinu.

Napominje i da je direktor Doma u telefonskom razgovoru pokušao ubijediti da je nestanak prijavljen, te tek kada ga je suočila sa istinom, odnosno rekla da je iz policije potvrđeno da nije, ponudio je 50 eura za njegov prevoz iz Čapljine u Modriču.

– Direktor doma koji se predstavio kao N. Kovačević još uvijek ništa nije poduzeo da se štićenik vrati u Dom, niti to čini mi se namjerava. Vrlo arogantno je razgovarao, baš onako kao što čine oni koje politika i sistem štite, zaključila je građanka koja čini sve da se Midhat K. što prije vrati u Dom, ali i da oni koji su odgovorni za ovaj propust kazne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79