Stigli rezultati analize kiseonika sa UKC-a, oglasio se i premijer: Ovo je zločin protiv zdravlja ljudi

Rezultati analize pokazali su da se u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske koristi čist kiseonik.

“Uzorak koji je uzet u UKC-u pokazao je da je čistoća kiseonika 99,90 na jednoj lokaciji, a na drugoj 99,92, što znači puno bolje nego što je i zakonom propisano za lijek”, rekao je na konferenciji za novinare u Administrativnom centru Vlade Srpske u Banjaluci premijer Srpske Radovan Višković.

On je dodao da je prema nalazu u bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru kiseonik čistoće 99,96.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je izjavio i da sve što je u Republici Srpskoj spinovano o takozvanoj aferi kiseonik nakon rezultata analiza uzoraka pada u vodu.

Višković je istakao da će Vlada pripremiti krivične prijave protiv svih onih koji su uzrokovali štetu zbog ove priče.

“Ovo je zločin protiv zdravlja ljudi. Unošenje panike je kažnjivo i Zakonom o zaštiti zdravlja”, rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da će Vlada iskoristiti sva zakonska rješenja i protiv svih koji su unosili laži i klevete biće podnesene krivične prijeve i zahtjevi za nadoknadu štete zdravstvenom sistemu, građanima i Republici Srpskoj.

“Takozvana afera kiseonik, koja je nametnuta, niti je postojala niti postoji, što daju rezultati referente ustanove“, rekao je Višković.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci u utorak, 28. septembra, obavljeno je uzorkovanje kiseonika koji se svakodnevno koristi u ovoj ustanovi. Uzorkovanje je obavljeno na osnovu zaključka vanredne sjednice Vlade Republike Srpske, koja je održana dan ranije.

Tehničko lice inostrane laboratorije, ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta, uzelo uzorak iz centralne cisterne. Uzorak u boci je zapečaćen.

Iz UKC-a napominju da je uzorkovanju prisustvovao vršilac dužnosti generalnog tehničkog inspektora u Inspektoratu Republike Srpske Ivan Petrović.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je nakon inspekcijskog nadzora zabranila firmi “TGT tehnogas” iz Laktaša proizvodnju i promet medicinskog kiseonika.

Ova firma je UKC RS-a i druge bolnice u Republici Srpskoj snabdijevala kiseonikom.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić izjavio je jučer da UKC ima samo još nekoliko tona kiseonika koji se koristi u liječenju pacijenata i da su zbog toga zdravstveni radnici i rodbina pacijenata veoma zabrinuti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79