Stiglo obrazloženje zašto Atif Dudaković neće u pritvor

Stiglo obrazloženje zašto Atif Dudaković neće u pritvor


Sud Bosne i Hercegovine, kako smo već objavili, donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH da se generalu Armije BIH Atifu Dudakoviću, kojem se sudi zbog ratnih zločina, ukinu mjere zabrane te odredi pritvor.

Tužilaštvo je, podsjećamo, na ročištu održanom u srijedu navelo da je Dudaković je prekršio mjeru zabrane sastajanja i kontaktiranja drugih osoba odnosno komunikacije sa printanim i elektronskim medijima, kao i zabranu javnog obraćanja.

Iz Suda su prvobitno poslali šturu informaciju kako je prijedlog Tužilaštva odbijen kao neosnovan, a naknadno su poslali i kraće obrazloženje odluke.

“Po ocjeni Suda, način i karakter obraćanja optuženog, bez navođenja jasnih i direktnih činjenica u prijedlogu Tužilaštva, koje bi nedvosmisleno ukazale da optuženi govori o krivičnom predmetu koji se vodi protiv njega ili da je optuženi stupio u kontakt sa svjedocima, ukazuje na to da Tužilaštvo nije dostavilo dokaze na osnovu kojih bi bilo moguće, sa dovoljnim stepenom sigurnosti, utvrditi da je optuženi, posredno, uticao na svjedoke i time doveo u pitanje integritet krivičnog postupka koji se vodi protiv njega”, stoji u dijelu obrazloženja sudskog rješenja.

Podsjećamo, Dudaković je bivši komandant Petog korpusa optužen za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata. Pored njega, optuženi su i Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija