Stipendije kasne, studenti šute: Posljednja rupa na svirali ili grupna sedacija?

Stipendije za studente ove godine kasne, riječi su koje dobijamo sa terena. Istraživanjem dolazimo do zaključka kako nakon prikupljanja dokumenata za potrebne konkurse, te objave preliminarnih i konačnih lista za dobijanje stipendija od strane općinskih i kantonalnih vlasti, bez ikakvog obrazloženja isplata stipendija kasni.

Procedura komplikovana, svake godine ista priča

Prilikom konkursne procedure studenti su dužni da svake godine dostave uvjerenje o državljanstvu, ovjerene izjave o tome da ne primaju druge stipendije, rodni list, kućnu listu i još nekoliko drugih ,,papira”. Ne postoji inicijativa da se ovaj birokratski problem riješi, te da studenti svih opština svoju prijavu na prošlogodišnju stipendiju potvrde sa uvjerenjem o redovno upisanoj narednoj godini studija.

Nakon posjeta šalter sali MUP-a, studentske službe, banke, općinskih šalter sala, studenti svoje papire na kraju uredno predaju i pojave se na preliminarnim i konačnim listama. Ipak, ni to nije dovoljno da nadležne vlasti rade svoj dio posla, te da studentima isplate ono što im pripada. Postavlja se pitanje, da li nadležnima plate kasne po tri do šest mjeseci, pa po uzoru na takvu praksu imaju ,,obraza” da isto ponove i na studentima.

Stranački programi sa fokusom na mlade, studentima stipendija od 80 KM mjesečno

Prosječnom studentu koji svoje studiranje vrši na trošak budžeta kantona u kojem studira, na mjesečnom nivou treba od 300 do 500 KM. Po toj računici, za školovanje na državnom fakultetu godišnje je potrebno izdvojiti više od 5.000 KM. Kada se ovoj cifri dodaju uplate za školarine (za samofinansirajuće studente), onda ova cifra prelazi i preko 10.000 KM na godišnjem nivou za pojedine kantone.

Da bi se primjera radi završio fakultet na kojem studiranje traje pet godina za finansiranje jednog studenta potrebno je između 30 i 50 hiljada KM.

Fokus na mlade stoji u programima vladajućih stranki. Da bi ova namjera sa slova na papiru prešla na djela, moraju se izdvojiti sredstva, te podržati studenti koji svoje obaveze izvršavaju redovno. Ne postoji zvanični podatak koliko iznosi prosječna stipendija u Bosni i Hercegovini. Međutim, kalkulacijama stipendija iz različitih općina dolazimo do zaključka kako stipendija u prosjeku iznosi ne više od 800 KM za jednog studenta, za čitavu godinu studiranja. To u principu znači da na fakultet mogu da idu samo oni koji mogu da finansiraju svoje potrebe, jer da isključivo državne institucije finansiraju studente, oni bi bili na ivici gladi.

Problem je u studentskoj pasivnosti

Problem leži i u studentima koji su pasivni. Historija nas uči da su studentski protesti uvijek dobar indikator koliko dobro vlast radi svoj posao. Sudeći prema bh. studentima, njihova ocjena trenutnog stanja je izuzetno visoka. I dok se kolege studenti po komšijskim državama okupljaju i kada na izborima jedna stranka osvoji više od dvije trećine vlasti, studenti u BiH su duboko sedirani na svojim pozicijima, očekujući da će uvijek neko drugi riješiti njihove probleme.

Klimanje glavom na svaku odluku, javna šutnja o svim malverzacijama kojima svjedoče, prihvatanje odmora kao zamjene za radne obaveze i mnoge druge stvari su zapravo pokazatelj da naši budući akademski građani postaju serijska proizvodnja sa kojom je lako manipulisati i upravljati.

Borbu za studentska prava, bolji položaj studenata u društvu, kao i veća izdavajanja države prema ovoj mnogobrojnoj populaciji, studenti trebaju da traže kroz svoje institucionalno djelovanje, gdje trebaju da izaberu časne i poštene kolege, koji nemaju političke niti privatne interese. Onda kada se niti institucionalnim radnjama problem ne rješava, tada mirna i dostojanstvena protestna šetnja je opcija koja je jedina prihvatljiva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79