Stiže još tvrđi lockdown u Austriji, evo šta će sve biti zatvoreno i zabranjeno

Austrija je prva EU zemlja koja je najavila treći lockdown. Iz djelomičnog lockdowna koji je trenutno na snazi u njegov takozvani tvrdi oblik će preći 27. decembra i trajat će do 18. januara 2021. godine.

Tom odlukom austrijska vlada nastoji smanjiti eventualni rizik od broja zaraženih koji će iskoristiti blagdane da otputuju ili odu u posjete.

– Prognoza za cijelu Europu je dramatična i brojke su eksplodirale. S obzirom na to da smo povezani s drugim zemljama, ne želimo Austriju dovesti u rizik unatoč relativno niskom broju zaraženih. Zbog toga ćemo pojačati mjere – rekao je kancelar Sebastian Kurz za 24sata.

To uključuje zatvaranje firmi i prodavaonica osim prehrambenih od 26. decembra, 0-24 sata policijski sat i zabranu sportskih aktivnosti, uključujući skijanje.

Neke pokrajine su uzele odluke u svoje ruke. Tako je gradišćanski guverner Hans Peter Doskozil rekao kako više ne prisustvuje u video konferencijama sa saveznom vladom. U intervjuu za Heute je najavio kako će njegova savezna država zahtijevati potpuno zaključavanje bez diskusija.

Unatoč tome što su se ugostiteljski objekti trebali otvoriti 7. datum se produžio do 18. januara.

Drugi val besplatnih masovnih testiranja će početi 18. januara. Ovaj puta uz dodatak pritiska – oni koji se ne podvrgnu testiranju morat će ostati sedam dana u samoizolaciji. Njima će pristup trgovinama i ugostiteljstvu, kulturnim institucijama te turizmu i sportu od 18. do 24. januara, nakon završetka lockdowna biti onemogućen.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79