Stojanović o protestima: Skupovi bez koristi za Srbe i ostale građane

Stojanović o protestima: Skupovi bez koristi za Srbe i ostale građane


Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Igor Stojanović, izrazio je svoje nezadovoljstvo skupovima podrške Miloradu Dodiku, lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Stojanović je istaknuo da su ti skupovi bili bez koristi za Srbe i ostale građane. Također, kritizirao je političke lidere RS-a, sugerirajući da bi bilo bolje da su te ljude odveli na granicu sa Crnom Gorom kako bi sudjelovali u radnoj akciji i pomogli uređenju graničnog prijelaza “Šćepan Polje”. Stojanović je pozvao na konkretne političke akcije koje bi poboljšale život građana umjesto političkih skupova bez konkretnih rezultata.

S druge strane, Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS), istaknuo je ozbiljne zabrinutosti zbog postupanja policije RS-a tokom blokada puteva i izdavanja dozvole za okupljanje pristalica SNSD-a. Salkić smatra da je ovo postupanje suprotno osnovnim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i da predstavlja kršenje slobode kretanja ljudi i roba u Bosni i Hercegovini. On je također spomenuo niz drugih incidenata koji ukazuju na neprofesionalno postupanje policije RS-a prema Bošnjacima. Salkić poziva visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da reagira i poduzme ozbiljne korake kako bi se osiguralo poštivanje osnovnih načela Dejtonskog mirovnog sporazuma i entitetskog ustava o nacionalnoj zastupljenosti u organima vlasti.

Dodao je kako su sve ovo argumenti za visokog predstavnika koje treba “da uvaži i razmotri radi poduzimanja ozbiljnih koraka protiv onih koji krše osnovne principe Dejtonskog mirovnog sporazuma i koji godinama ignorišu odredbe entitetskog Ustava o nacionalnoj zastupljenosti u entitetskim organima”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija