Stojanović: Priče o ugroženosti jednog naroda su floskule koje se koriste kada se gubi vlast

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović komentarisao je na svom Facebook profilu aktuelna politička dešavanja u BiH poručivši da su priče o ugroženosti jednog naroda floskule koje se koriste samo kada se gubi vlast ili se snažno želi preuzeti što više vlasti.

“Nema kapitulacije i odustajanja od demokratije koja je sistem vladanja u svim zemljama. Kada blokiraš državu, onda unosiš nesigurnost. U ratu su ugroženi Srbi i moraju biti u jednoj državi, prošli mandat majorizirani Hrvati, sad su svi protiv Bošnjaka. Te floskule se koriste samo kad se gubi vlast ili se snažno želi preuzeti što više vlasti”, naveo je Stojanović.

Naglašava da su pare i moć za “legitimne” dvije najvažnije stvari.

“Kakav interes naroda ili građana. Kada gubi vlast neka nacionalna stranka, onda je taj narod ugrožen skoro do nestajanja. Malo sutra. Ugroženi su samo oni koji su mešetarili tenderima i zloupotrebljavali državne institucije za lične i uskostranačke ciljeve”, poručuje.

Dodaje da se “silovanje” države od nacionalista mora zaustaviti.

“Demokratski procesi u izgradnji institucija koje će garantovati sigurnost svim građanima kreću kroz provođenje demokratske volje na izborima. Naša jedina domovina koja je iznad Srba, Hrvata i Bošnjaka mora imati institucije vladanja koje imaju sve evropske zemlje”, rekao je.

Ističe da u BiH imamo nenormalan politički sistem i da ga “legitimni” koriste na priči o ugroženosti.

“Priče o ugroženosti ‘legitimnih’ i nacionalizmu prepadaju ljude i razbijaju jedinstvo bh. naroda i građana. Ako nećemo vjerovati demokratiji, onda da se vratimo kraljevima, banovima ili komunizmu. Pokušavaju nas prepadati odcjepljenjem, majorizacijom i razbijanjem jedinstva jednog naroda. Naš cilj mora biti zakon, institucija i sigurnost. Onda možemo kazniti secesioniste, garantovati jednakopravnost i živjeti zajedno”, zaključio je.

Podsjećamo, Stojanović je nedavno istakao da nam je američka crna lista pokazala nešto što je učestala pojava u politici.

“Američka crna lista nam je pokazala nešto što je kontinuirana pojava u politici. Rad na štetu bh. naroda i građana. Zloupotreba državnih institucija u svrhu uskostranačkih interesa. Secesija. Kriminal”, naveo je tada Stojanović.

Istakao je da je najgore što smo se na to navikli. Naglasio je da to postaje normalno.

“Posebnu pažnju bi obratio na dio teksta iz State Department-a koji kaže da ističu da etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini, da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi”, poručio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79