Stolac treba pomoć države: Šteta od zemljotresa viša od 2,5 miliona KM

Sanacija kuće porodice Sefo prioritetno je počela i u završnoj je fazi

Razorni zemljotres koji je 22. aprila pogodio Stolac i, nažalost, odnio život mlade Elmire Sefo ovom gradu na Bregavi prouzročio je višemilionsku materijalnu štetu.

Kod rodbine
Više od 500 Stočana prijavilo je oštećenja, a prema preliminarnom izvještaju koji su sačinili u Gradskoj upravi Stolac, samo za nužnu sanaciju zajedničkih i objekata od javnog interesa bit će potrebno najmanje 2,5 miliona KM.

Potvrdio je to u razgovoru za „Avaz“ Stjepan Bošković, gradonačelnik Stoca, kazavši nam da broj prijava građana dovoljno govori o kakvim je posljedicama riječ.

Među objektima koji su i dalje neuvjetni za stanovanje je i kuća porodice Sefo u kojoj je stradala Elmira. Njeni roditelji i sestra i dalje su smješteni kod rodbine, ali, kako nam je kazao Bošković, sanaciji njihove kuće se prioritetno pristupilo i to je već u završnoj fazi.

Bošković naglašava da bez pomoći kantonalne i federalne vlasti, ali i Vijeća ministara BiH, Stolac nije u mogućnosti sanirati posljedice zemljotresa. Uz finansijske, to prelazi i njihove logističke, ali i druge mogućnosti.

Izrada elaborata
Preliminarni izvještaj danas će uputiti prema Vladi HNK, Civilnoj zaštiti (CZ) HNK, CZ FBiH te Federalnoj vladi, koja će 19. maja održati sjednicu u Mostaru.

– Nakon sjednice planirana je zajednička posjeta rukovodstava Vlade FBiH i Vlade HNK Stocu, gdje ćemo obići sve objekte i posjetiti porodicu Sefo. Samo za sanaciju Osnovne škole, prema dosadašnjem izračunu, trebat će 580.000 KM, a gdje su drugi školski objekti, zgrade Grada, Porezne uprave, kolektivnog stanovanja. Mi sami ništa ne možemo uraditi – govori nam Bošković.

Nakon zahtjeva, koji je upućen odmah nakon potresa, u Stolac su stigli predstavnici Geološkog instituta iz Sarajeva, koji će im pružiti pomoć u izradi elaborata s ciljem zaštite objekata kojima prijete odroni, a koji se nalaze ispod samih brda.

Zaštita spomenika
U Stocu je, kako smo pisali, oštećen i veliki broj nacionalnih spomenika BiH. Bošković kaže da je Vlada FBiH zadužila Zavod za zaštitu spomenika da formira nezavisnu stručnu komisiju koja će utvrditi stepen oštećenja.

– To smo njima prepustili, ali znamo da je, primjerice, znatno oštećeno krovište Starog grada, čiji prostor koristimo za manifestacije, te nam je potrebna hitna procjena sigurnosti – navodi Bošković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79