Stoltenberg u oktobru napušta NATO

Stoltenberg u oktobru napušta NATO


Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu osvrnula se na pisanja prije svega njemačkih medija o tome da će generalnom sekretaru ove alijanse Jensu Stoltenbergu biti produžen mandat do 2024. godine.

Iako je njemački list Die Welt prvi objavio informaciju kako bi Stoltenberg mogao dobiti produženje mandata do aprila 2024. godine, glasnogovornica alijanse je pojasnila kako do toga neće doći.

“Mandat generalnog sekretara Jensa Stoltenberga do sada je tri puta produžen, a on je na toj funkciji skoro devet godina. Mandat mu ističe u oktobru i nema namjeru da zatraži još jedno produženje”, poručila je Lungescu.

Norvežanin se na funkciji prvog čovjeka NATO-a nalazi od 2014. godine, a posljednji put mandat mu je produžen prošle godine nakon ruskog napada na Ukrajinu. Prije posljednjeg produženja, mediji u Norveškoj su govorili o tome da bi Stoltenberg mogao preuzeti funkciju guvernera Centralne banke Norveške.

Iako se za sada ne govori mnogo o mogućim nasljednicima, nizozemski mediji objavili su informacije da bi Stoltenberga na ovoj funkciji mogla zamijeniti ministrica odbrane Norveške Kajsa Ollongren.

Također, među potencijalnim kandidatima našla su se i imena litvanske premijerke Ingride Šimonyte te estonske premijerke Kaje Kallas.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija