Stotine migranata ponovo na ulicama Bihaća

Iako smještajni kapaciteti u Prihvatnom kampu Lipa kod Bihaća nisu popunjeni stotine migranata boravi u centru Bihaća. Policija ih redovito odvozi, ali se oni, zbog blizine granice vraćaju. Sve to zabrinjava domaće stanovništvo.

Iako nadležni tvrde da je u Unsko-sanskom kantonu migranata manje, slike iz urbanog dijela grada to negiraju.

Anketa:

„Potvrđujem vaše navode da ih je sve više i sve više problema sa migrantskom populacijom“.

„Lažu sve ih je više i više, čak dolaze autobusom i šoferi u Ključu ih puštaju“.

Statistički, migranata je manje u kampovima. Razlog nije manji priliv nego odlazak migranata u pogranični pojas.

„Nije mi dobro, ali živimo ovdje. Nemamo hranu, vodu, niti mjesto za spavanje. Nemamo ništa, ali želim ići u gejm i zato sam ovdje“, kaže Nebi, migrant iz Afganistana.

„Moj um kaže da idem na Lipu, ali granica je blizu ovdje i zato ne idem“, dodaje Imran, migrant iz Pakistana.

Većina njih utočište je našla u napuštenim objektima, u koje se nakon policijske akcije uvijek vraćaju.

„Mi zajednički radimo odvođenje migranata u suradnji sa Službom za poslove sa strancima i te će aktivnosti biti nastavljene. Vraćamo u PC Lipa, a neki se nažalost opet vraćaju“, rekao nam je Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK.

U potpisanom memorandumu Službe za poslove sa strancima, MUP-a USK i IOM-a, Policija Unsko-sanskog kantona zadužena je za sigurnost migranata u PPC Lipa.

„Oni su se obavezali da će snositi troškove policije i opremanja kampa i po prvi put imamo jedan jasan memorandum gdje će biti priznati troškovi policijskih službenika, dodaje ministar Kljajić.

Intenzivno se radi na izgradnj PPC Lipa u kojem će biti smješteno oko 1.500 migranata. Radovi bi trebali biti završeni do jeseni, kada bi u njemu trebali bit smješteni svi migranti izbjeglice koji borave u Bihaću. Do tada ljeto će biti u znaku nezbrinutih migranata na ulicama koji svakodnevno pokušavaju preći granicu piše federalna.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79