Štrajk velikih na štetu malih: “Ovdje najviše ispaštaju djecu”

Tokom prvog dana štrajka prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo, sasvim očekivano, najviše su ispaštala djeca.

S obzirom da u školama ne štrajkuju svi nastavnici, djeca koja nisu došla na prva dva časa, prema uputama razrednika, na pojedinim časovima nastavnika koji nisu u štrajku su zapisana i sada je pitanje ko će i kako opravdati te časove.

Učenici završnog, devetog razreda su već u panici jer je nemoguće da se propušteno gradivo nadoknadi, a eksterna matura i upis u srednju školu sve su bliži piše Crna-Hronika.

S druge strane, s obzirom na javno saopćenje Vijeća roditelja KS-a u kojem je navedeno da škole moraju primiti djecu već u 8 sati ujutru unio je dodatnu zabunu jer su roditelji doveli djecu, a u nekim školama su naišli na otpor prijema djece.

U svakom slučaju, roditelji su sve glasniji da neće dopustiti nadoknadu časova u junu, nakon zvaničnog završetka školske godine, odnosno kalendara za školsku 2023/2024.

Štrajk velikih na štetu malih

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro sa drugim sindikalistima održao je press konferenciju povodom početka štrajka u osnovnim školama u KS, gdje se neće održavati prva dva časa nastave u prvoj i drugoj smjeni kao i međusmjeni. Sindikat očekuje poziv na razgovor sa Vladom KS i resornom ministricom Naidom Hota-Muminović (NIP).

Sivro je kazao da 15 posto radnika ne štrakuje.

„Prošli put smo štrajkovali sa manjim brojem. Roditelji koji traže da poštujemo konvenciju to moraju tražiti i od ministrice. Mi se borimo i za radnička prava ali i za prava djece jer sada imaju nepravično i nekvalitetno obrazovanje“, kazao je Sivro.

„Neki direktori su pozvali roditelje da pošalju djecu u neke škole iako se većina radnika izjasnila za štrajk. Pozivamo Vladu da se urazumi i da nas pozove na razgovor“, kazao je Sivro.

Oglasili su se i iz Vijeća roditelja.

“Mi se nismo oporavili ni od februarskog štrajka upozorenja, nije nadoknađena nastava, a već ulazimo u novi štrajk. Veliki gubitak za našu djecu. Veliki gubitak za naše prvačiće koji su tek stvorili radne obaveze da idu u školu, a sad smo mi kao sve odrasle osobe dali primjer da se može da se ne radi, da se štrajkuje Govorimo sad i o devetim razredima, gdje imamo pripreme za eksternu maturu, koja sada treba da bude intenzivna.

Mi imamo situaciju da smo zabrinuti, jer su nam djeca kod kuće, nisu u školskim klupama. Sve ovo što se dešava mora se riješiti mimo školskih klupa, mimo učionica. Zadovoljstvo prosvjetnih radnika da, ali ne u školskim klupama da se rješavaju nezadovoljstva. Mi ne možemo ovo da osuđujemo, ali ovo nije način niti je vrijeme za ovakve vrste poteza”, rekla je Dizdarević.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo do danas nije zaprimilo Odluku o štrajku upozorenja, koji organizuje Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo –  saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

“Neformalno smo dobili odluku o štrajku upozorenja, te u cilju objektivnog informisanja javnosti naglašavamo da smo školama uputili dopis o dosljednom poštivanju svih relevatnih propisa kojim se reguliše pitanje štrajka. Navedenim dopisom traženo je od škola postupanje u skladu sa članom 154. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. S obzirom da navedeni član Kolektivnog ugovora definiše prava i obaveze radnika koji učestvuju u štrajku, neophodno je isti primijeniti prilikom obračuna plata i naknada iz radnog odnosa“, naveli su iz Ministarstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79