Stravičan slučaj u komšiluku: Tokom šest godina silovao psa

 

Ivor Ivanišević optužen je da je 2009. do 2015. godine na različitim lokacijama seksualno općio sa svojim psom, ženkom rodezijskog goniča, nanoseći joj bol i patnju.

Iako su branitelji zatražili da se prekine s postupkom protiv Ivaniševića do dobijanja odgovora Ministarstva unutarnjih poslova Belgije o eventualnom postojanju imuniteta od krivičnog progona, sud je nastavio sa suđenjem u odsutnosti.

Odbrana, kao i sam optuženi, nisu dostavili podatak o bilo kakvom imunitetu. Za nastavak dokaznog postupka dovoljan je dopis Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske. Iz njega je vidljivo da se ne radi o imunitetu kao zapreci u vođenju krivičnog postupka – obrazložila je odluku sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Jasna Zoretić Rendulić.

Ivor suđenje od početka izbjegava. Navodno se nalazi u Belgiji gdje je zaposlen u Evropskom parlamentu. Slučaju prijeti apsolutna zastara krivičnog progona u septembru ove godine.

Na raspravu u srijedu prvi put je došla Jasna Obradović. Sudska vještakinja je radila nalaz i mišljenje nakon što je Ivoru policija oduzela dva psa.

Kako je pojasnila, nalaz i mišljenje izradila je temeljem dokumentacije koju je dobila od tužitelja. Budući da im je nalaz hitno trebao, a ona se nije nalazila u Zagrebu nije mogla osobno pregledati pse.

To je učinila veterinarka Tajana Obradović, koja u to vrijeme nije bila sudski vještak, prenosi 24sata.hr.

U inkriminiranom periodu bila sam stalni sudski vještak za veterinarsku medicinu, ribarstvo i zaštitu životinja – kazala je Jasna, koja je sada u penziji.

Prisjetila se da ju je vezano uz ovaj slučaj nazvao državni tužitelj. Rekao je da imaju hitan slučaj koji treba odmah riješiti jer je optuženi u istražnom zatvoru.

Ja sam tada bila na putu za Murter i na e-mail sam dobila sve potrebno da se očitujem. Koliko se sjećam ja sam poslala vještačenje u roku od 12 do 24 sata. Optužba mi je dostavila materijale o pregledu psa.

Ne mogu se sjetiti jesam li istovremeno dobila dokumentaciju iz veterinarskih ambulanti u koje je optuženi vodio svoje pse. Policija je pse oduzela i odvezla u Dumovec.

Sjećam se da je optuženi stavio pritužbu da su psi zlostavljani u Dumovcu. Zbog toga je trebalo hitno pregledati pse u roku od dan-dva dok su još bili u azilu.

Psi uništeni za cijeli život

Kako sam ja još bila na Murteru predložila sam da to učini Tajana Obradović koja je u to vrijeme vodila Veterinarsku bolnicu”, ispričala je umirovljena vještakinja.

Ivorove branitelje Borisa Vinčića i Ivana Oreškovića zanimalo je da li bi na njen nalaz utjecala činjenica da je od oduzimanja psa do njihova pregleda prošlo 14 dana.

Ne generalno jer su psi uništeni za cijeli život. Mogla je zarasti neka ranica na koži, ali drugo se ne bi promijenilo pa ni njihovo psihičko stanje. Promjena vulve (stidnica, op.a.), koja je bila drastično povećana se ne može mijenjati već tako oštećena ostaje za cijeli život.

Za takvo povećanje mora se raditi o dužem periodu zlostavljanja. Nisam kinološki sudac, ali pretpostavljam da bi pothranjenost i druge ozljede utjecale na plasman psa na međunarodnom natjecanju – odgovorila je Jasna.

Branitelji su obećali dostaviti dokaze da je kuja, za čije se zlostaljanje tereti Ivor, od 2009. do 2015. sudjelovala na nekoliko međunarodnih takmičenja te čak osvajala nagrade.

Ne znam koliko su psi boravili u Dumovcu prije mog pregleda. No, čim sam ja dobila obavijest da se pregled mora obaviti to sam učinila u roku od par sati.

Kuja je bila pothranjena. U takvo stanje mogla je doći u razdoblju od najmanje nekoliko mjeseci pa do više godina – kazala je Tajana.

Na pitanje branitelja je li činjenica da su psi bili u Dumovcu dvije sedmice prije nego su pregledani mogla utjecati na njen nalaz, kazala je da on apsolutno ne bi bio drugačiji.

Gojno stanje psa može se promijeniti u roku od 14 dana, ali ne ovako drastično. Mogu nastati i psihičke promjene. Primjerice strah. No, traženje hrane iz ruke je navika koja traje.

Svakodnevno pregledavam životinje u veterinarskoj ambulanti i sve dolaze sa strahom. No,. u konkretnom slučaju životinji su tokom cijelog pregleda, koji je trajao 30 do 40 minuta, zjenice bile vidljivo raširene.

To znači da je cijelo vrijeme bila pod adrenalinom i u strahu. Nije se mogla uspostaviti nikakva komunikacija sa psom. Uopće nije pokazivala znatiželju iako su psi te pasmine inače hrabri i znatiželjni. Također, tako uplašeni psi obično pokušaju pobjeći kad ih se stavi na stol. Ona je samo pokazivala izrazitu ukočenost. To nije normalno ponašanje psa”, pojasnila je Tajana.

Odbrana je prigovorila njenom. Iz njega se, smatraju, ne vidi u kojem je tačno vremenskom odmaku od 2015. nastupilo teško zlostavljanje.

Na sljedećoj raspravi početkom aprila sud će saslušati dvojicu svjedoka veterinara. Oni su ranije liječili Ivorovu kuju zbog problema s kožom, odnosno atopijskog dermatitisa.

Optužnica protiv Ivora podignuta je još 2017. godine. Otkrili su ga slučajno, u akciji usmjerenoj protiv pedofila u septembru 2015. godine.

U njegovom stanu na Knežiji zatekli su dva izmučena i izgladnjela psa. Zaplijenili su 111 CD-ova i DVD-ova sa snimkama i fotografijama seksualnog zlostavljanja. Prošle godine u septembru je nepravomoćno osuđen na godinu zatvora.

No, presuda je ukinuta zbog proceduralnih razloga. Da nije tada osuđen već bi nastupila zastara krivičnog progona. Ovako se rok pomaknuo. Krajem oktobra 2022. počelo mu je novo suđenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79