Stručnjak za sigurnost: Sve što ima karakter bosanski meta je hibridnih operacija po nalogu Rusije

Sigurnosni stručnjak Ahmed Kico, koji je bio uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Suprotstavljanje hibridnom djelovanju protiv države Bosne i Hercegovine”, ocijenio je da se može reći da je BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma meta hibridnog djelovanja i sa istoka i sa zapada. Po njegovim riječima, to hibridno djelovanje posebno je intenzivirano zadnjih deset do 12 godina, kada se, kako je rekao, u fokus interesovanja i Srbije i Hrvatske ponovo stavlja Bosna i Hercegovina, sa svojim ustavnim ustrojstvom, geopolitičkim položajem i geopolitičkom situacijom.

– Sve što ima karakter bosanski, sve što ima karakter multietnički, ravnopravan, meta je hibridnih operacija. Te operacije prvenstveno se odvijaju po nalogu Ruske Federacije, a u izvedbi struktura iz Republike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Nažalost, zadnjih nekoliko godina, pogotovo od perioda agresije Ruske Fedaracije na Ukrajinu, došlo je do još žešćeg udara na BiH – ocijenio je Kico na press konferenciji prije početka sesije. Smatra da se, nakon početka agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, vrlo ozbiljno promišljalo ili su se poduzimale mjere, da se s ciljem odvraćanja svjetske pažnje ili pažnje u regiji, proizvedu krize na prostoru zapadnog Balkana, pa i BiH.

– Ništa to još uvijek nije smanjeno. Još uvijek se to događa prvenstveno na zahtjev ili po nalogu Ruske Federacije, a u izvedbi Republike Srbije, njihovog aparatusa i aparatusa iz entiteta RS – ustvrdio je Kico.

Kaže da BiH, unatoč svemu, još uvijek ima određeni broj struktura koje uspješno preduzimaju mjere na prepoznavanju takvih napada na BiH.

– Vjerujem da će BiH nastaviti da se odgovorno suprotstavlja takvim hibridnim operacijama, prvenstveno što je osnovni cilj zadržati opstojnost, demokratski kapacitet države BiH i u tom smislu zaustaviti podrivačke secesionističke aktivnosti, prije svega iz entiteta RS i njihovog tamošnjeg predsjednika, te dijelom i aktivnosti koje su vrlo složene, vrlo suptilne, sa prostora Hercegovine, konkretno sa prostora koji kontroliše HDZ i Dragan Čović – rekao je Kico.

Dodao je da se “pod mantrom promjene Izbornog zakona zapravo nastoji, kod tamošnjeg stanovništva, ili kod stanovništva u BiH proizvesti osjećaj, tobože ugroženosti, i da se isključivo po mjeri HDZ-a BiH treba napraviti izborni zakon”. Građani BiH trebaju biti svjesni da smo pod udarom hibridnih operacija. Ako to znamo, onda će nam biti lakše zato što ćemo podržati naše institucije sigurnosnog, pravosudnog i političkog sistema, da se suprotstavljaju tim protivustavnim i nelegalnim aktivnostima prema BiH ili unutar BiH. Kako bi se suzbile hibridne operacije protiv države BiH, građani, mediji, institucije moraju promijeniti politički narativ – mišljenja je Kico.

Ističe da građani i institucije BiH trebaju podržati da se u okviru Obavještajno-sigurnosne agencije, koja je ključ i nosilac suprotstavljanja hibridnom djelovanju, formira odjel za suprotstavljanje hibridnom djelovanju.

Kako je kazao, taj odjel obuhvatao bi aktivne pripadnike OSA-e, analitičare, operativce, zatim profesionalce iz SIPA-e, državne granične policije, ljude iz akademske zajednice koji se bave sigurnošću, koji bi blagovremeno analizirali sve ono što se usmjerava protiv BiH, kako izvan BiH, tako i unutar BiH.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79