Suad Kurtćehajić: Dodik je najveća politička štetočina u u BiH u 21. stoljeću

O sastanku u Beogradu, dolasku novog Visokog predstavnika u BiH, razgovarali su sa akademikom Suadom Kurtćehajićem.

Ko zna koji put Milorad Dodik ide po pamet u Beograd.

Akademik Kurtćehajić je prokomentarisao današnji sastanak u Beogradu, kazavši da konekcija Dodika sa Vučićem nije kao ranije, ali ona se u interesu srpskog naroda pokušava održati u tom smislu da nema problema, ali Kurtćehajić smatra da ima.

Ono što se da zapaziti jeste da se razlikuju izjave Dodika i Vučića, Vučić je tu standardno oprezan, Dodik i dalje koristi retoriku koja je potpuno neprihvatljiva, koristi retoriku koja bi morala biti sankcionisana, odnosno, moj prijedlog je da novi Visoki predstavnik Christian Schmidt razmisli dobro o donošenju zakona koji bi svaku prijetnju „razbijanja Bosne“, odnosno, ocjepljenja bilo kojeg entiteta, da ne bude da je tu samo RS ugrožen, da bi sankcionisao kao krivično djelo, i imali biste za posljedicu ono što se i sada dešava, uglavnom Dodik izbjegava da sada negira genocid, odnosno neće da priča o tome, trudi se da izbjegne te formulacije iako je rekao “pitajte me za deset dana ponovo, reći ću vam da nije bio genocid u Srebrenici”.

Taj Inzkov zakon itekako ima svoje efekte već sad, a što se tiče Vučića, on je tu pokušao diplomatski, Vučić govori da poznaje dobro Christiana Schmidta, da ga jako cijeni i da se nada da on neće posezati za Bonskim ovlaštenjima. Međutim, to je iluzorno – istakao je.

Dodaje da je čak i Inzko koji je bio „najmekaniji“ i koji se najčešće samo zabrinjavao, pedeset puta je za svojih 12 godina djelovanja u BiH posegao za Bonskim ovlaštenjima.

Ovo što je zadnje uradio bilo je najjače i bit će prepoznatljiv po tome, mada ja mislim da je Inzko propustio nešto što je morao da uradi. Njega je toliko brutalno vrijeđao Milorad Dodik, nazivajući ga monstrumom, nazivajući ga kretenom, nazivajući ga političkom prostitutkom, ako je on zbog sebe mogao to da proguta, onda nije smio da dozvoli da ne zaštiti institucije Visokog predstavnika i to je morao biti razlog da Inzko suspenduje iz politike Milorada Dodika. Ovako, određenu vrstu trijumfa Dodik je imao nad njim i nad tom institucijom, ali opet je Inzko odradio jednu značajnu stvar da je donio jedan zakon koji ima puni civilizacijski smisao, jer nakon ovoga smanjit će se barem taj verbalni izraz, neće se moći uticati na razmišljanje – kazao je Kurtćehajić.

Akademik Kurtćehajić kaže da je Milorad Dodik čovjek koji je najodgovorniji za sadašnje stanje, jer on je bio prvi čovjek koji je govorio da je bio genocid u Srebrenici, da je to nesporna pravna činjenica i da je to presudio sud u Hagu.

Da je Dodik ostao na toj liniji od 2008. godine, u ovih 13 godina, onda bi se i svijest u bosanskih Srba promijenila, razvila bi se poptuno drugačija priča, ne bi se na ovaj način postupalo. Što se tiče Beograda, bilo je za očekivati sastanak Vučića i Dodika jer Dodik se nalazi u jako teškoj situaciji. Dodik je po mom mišljenju prvi na udaru, on je zaista najveća politička štetočina u zadnjih 15 godina kad je BiH u pitanju. Da li zaista vrijedi da jedna država koja je članica UN-a, bude zatočenica jednog čovjeka, a zaista moram reći da je nažalost tako – kazao je Kurtćehajić.

Dodik je inteligentan čovjek, ali seljačke četvrtaste pameti. On se prilagođava situaciji. Kad je Inzko u pitanju on je osjetio da ga može „udarati“, a da Inzko ne reagira. Međutim, to da je uradio Dodik Paddyu Ashdownu u desetom dijelu ono što je radio Inzku, bio bi davno suspendovan. Mislim da će Schmidta Dodik „natjerati“ da mu da suspenziju, a čak i ako Dodik bude jako oprezan mislim da on zbog ranijih grijehova, prema takvom brutalnom ponižavanju institucije Visokog predstavnika, znači on je Inzka mogao privatno ponižavati, ali ga je ponižavao kao instituciju, on mora biti sankcionisan – smatra Kurtćehajić.

Ističe da svijet ne smije dozvoliti da Dodik ne bude sankcionisan nakon svega što je uradio i nakon svih primitivnih ispada.

To u krajnjoj liniji mora biti neko poravnanje i mislim da će Dodik morati otići iz politike. Ne znam kako će se on zadržati, tim prije što su njegove izjave nenormalne. On govori da se Bosna mora raspasti, da je najbolje rješenje da postoje tri države, to je nestvarno. Dodik mora biti svjestan i morao bi da nađe vremena da nešto pročita o Bosni – kazao je, između ostalog, akademik Suad Kurtćehajić, gostujući na Hayatu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79