Sud BiH pokrenuo prinudnu naplatu sredstava od Fikreta Hodžića

Sud BiH pokrenuo prinudnu naplatu sredstava od Fikreta Hodžića


Sud Bosne i Hercegovine službeno je pokrenuo postupak prinudne naplate novčanih sredstava od Fikreta Hodžića, koji je pravomoćno osuđen u aferi “Respiratori” na pet godina zatvora i trenutno izdržava kaznu u Vojkovićima, saznaje portal “Avaza”.

Novčana kazna

Prema presudi, pravna osoba “Srebrena malina” proglašena je odgovornom za raspolaganje protupravno stečenom imovinom te joj je izrečena novčana kazna od 200.000 KM. Kazna je trebala biti plaćena u roku od 60 dana od dana pravomoćnosti presude. Osim toga, od osuđenog Hodžića i pravne osobe “F.H. Srebrena Malina” d.o.o. Sućeska, Srebrenica, trebalo je biti oduzeto 694.747,78 KM imovinske koristi.

Izvršni postupak

Međutim, Hodžić nije uplatio navedeni iznos ni nakon opomene Suda BiH. Zbog toga je Sud BiH službeno pokrenuo izvršni postupak prinudne naplate. “S obzirom da osuđeni Fikret Hodžić i pravna osoba ‘F.H. Srebrena Malina’ d.o.o. Sućeska, Srebrenica nisu uplatili novčane iznose u predviđenim rokovima, pokrenut je izvršni postupak prinudne naplate sredstava pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH,” navedeno je iz Suda BiH.

Blokirani računi

Podsjećamo, svi računi “Srebrene maline” u nekoliko banaka su blokirani, što dodatno komplicira finansijsku situaciju ove pravne osobe.

Ovaj postupak je nastavak pravosudnih aktivnosti koje imaju za cilj izvršenje presude i naplatu kazni izrečenih u vezi s aferom “Respiratori”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija