Foto: Aarhus centar u BiH
Sud poništio odobrenje za hidroelektranu “Dabar” zbog kršenja ekoloških standarda

Sud poništio odobrenje za hidroelektranu “Dabar” zbog kršenja ekoloških standarda


Okružni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom se poništava rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) koje je odobravalo izgradnju hidroelektrane “Dabar” d.o.o. Trebinje, na rijeci Zalomki u sklopu projekta Gornji horizonti.

Presuda je donesena u korist Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” iz Sarajeva, dok je tužbeni zahtjev Centra za životnu sredinu iz Banje Luke odbijen zbog nedostatka pravnog interesa za učešće u postupku.

Aarhus centar u BiH ističe da je ovo značajan korak ka očuvanju hercegovačkih rijeka, koje bi bile ugrožene preusmjeravanjem vode uslijed izgradnje hidroelektrane.

U postupku su ukazali na brojne pravne i proceduralne nepravilnosti, uključujući nepravilnu primjenu zakona i kršenje Aarhuske konvencije, koja zahtijeva obavezno učešće javnosti u donošenju odluka vezanih za okoliš.

U presudi se također ističe da procjena uticaja na okoliš nije bila adekvatno sprovedena, te da je ekološka dozvola izdata prije završetka potrebnih istraživanja.

Aarhus centar upozorava da projekt Gornji horizonti krši međunarodne ekološke standarde, uključujući odredbe Espoo, Bernske i Ramsarske konvencije.

Udruženje najavljuje daljnju pravnu borbu protiv sličnih projekata, te poziva institucije da se pridržavaju zakona i međunarodnih obaveza u cilju zaštite prirodnih resursa Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija