Foto: Oslobođenje
Nešić: Srbi u Federaciji BiH su pod pritiskom, Republika Srpska se neće povući

Nešić: Srbi u Federaciji BiH su pod pritiskom, Republika Srpska se neće povući


Ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, gostujući u emisiji “Rat uživo” na beogradskoj televiziji Informer, koja djeluje pod političkim pokroviteljstvom Aleksandra Vučića, iznio je stavove o poziciji Srba u Federaciji BiH i aktuelnim političkim prilikama.

U svom govoru, Nešić je naglasio da Srbi u Federaciji BiH nisu bezbjedni, te je spomenuo i nedavni pokušaj atentata na njega, povezujući ga s napetim političkim okolnostima.

Nešić je posebno istakao navodne težnje bošnjačkih političara da preoblikuju Bosnu i Hercegovinu u unitarno uređenje, čime bi, prema njegovim riječima, Republika Srpska bila ugrožena.

“Srbi u regionu čine sve da očuvaju mir, ali neki drugi misle da je vrijeme za novo poluvrijeme,” kazao je, aludirajući na političke tenzije koje se, prema njegovom mišljenju, javljaju u Bosni i Hercegovini.

Ministar je također izrazio odlučnost Republike Srpske da se odupre svakom pokušaju prekomponovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglašavajući da ne postoje daljnje opcije za povlačenje.

“Ako prepustimo imovinu, policiju i druge ključne elemente vlasti, postavlja se pitanje šta će ostati od Republike Srpske,” upozorio je Nešić.

Govoreći o položaju Srba u Federaciji BiH, Nešić je rekao da oni žive pod stalnim pritiskom i strahom. Prema njegovim riječima, nakon pokušaja atentata na njega, dobio je zastrašujuće poruke, što smatra dijelom šireg političkog pritiska.

“Zamislite da je bošnjački ministar napadnut u Republici Srpskoj, medijska hajka bi bila neviđena,” zaključio je ministar Nešić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija