Sudija Nedeljko Tabaković za CH: Korupcija tjera mlade iz ove države i odbija mnoge strane investitore

Sudija Nedeljko Tabaković za CH: Korupcija tjera mlade iz ove države i odbija mnoge strane investitore


Sudija iz Brčkog Nedeljko Tabaković za Crnu hroniku:

Korupcija tjera mlade iz ove države i odbija mnoge strane investitore

Sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Nedeljko Tabaković već odavno ukazuje na mnoge nepravilnosti u sudu u kojem je uposlen, ali i u pravosuđu općenito piše Crna-Hronika.

On je prvi javno progovorio o zloupotrebama CMS-a-sistema za automatsko upravljanje predmetima…

Prvi ste javno govorili o zloupotrebama CMS-a u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, a kasnije se saznalo i za zloupotrebe i u drugim sudovima i tužilaštvima. Da li ste u vrijeme kada ste o ovome prvi put govorili pred Privremenom istražnom komisijom imali podršku kolega iz brčanskog suda?

I prije svjedočenja pred Privremenom istražnom komisijom tvrdio sam da se CMS u Osnovnom sudu Brčko distrikta zloupotrebljava. Međutim, tek kada sam pozvan da svjedočim pred navedenom Komisijom dobio sam priliku da o tome govorim javno.

Vrijeme će pokazati jesam li bio u u pravu. Što se tiče svega navedenog, prije svega, zloupotrebe CMS–a, i dalje stojim iza svojih tvrdnji.

Kada je u pitanju podrška, osim manjeg broja kolega koji su mi je pružili, moram Vam reći da je podrška generalno izostala. Dakle, nisam imao podršku od kolega u sudu u kojem radim, već sam naprotiv, doživio i određene kritike. U vezi s tim, dva dana nakon mog svjedočenja pred Komisijom, u sudu u kojem sam zaposlen, zakazan je Kolegijum sudija, gdje je trebalo da se kritikuje moje svjedočenje, iako ja nisam mogao biti prisutan jer sam već ranije imao zakazano ročište.

Međutim, kada sam tražio zapisnik sa sjednica Kolegijuma, a koji je prvi put sniman audio uređajem, taj zapisnik nisam mogao dobiti, uz obrazloženje da se zapisnik ne dostavlja sudijama koji nisu prisutni na Kolegijumu. To je neprihvatljivo, jer sudije mogu biti odsutne iz raznih opravdanih razloga, pa se postavlja pitanje, kako će sudija koji nije prisustvovao Kolegijumu biti upoznat sa eventualnim zaključcima Kolegijuma. Osim toga, ja sam sudija tog suda.

Da li ste imali nekih neugodnosti na poslu (tad i danas). Opće poznato je da ste najviše kritika uputili na račun Jadranka Grčevića koji je predsjednik Osnovnog suda u Brčkom, a u kojem ste i Vi uposleni kao sudija? Kako se to uopšte odražava na Vaš posao?

Bilo je dosta neprijatnosti i kritika na moj račun, prije svega, zbog gore navedenog svjedočenja, što samo po sebi predstavlja stresnu situaciju, pa sam bio i prinuđen da potražim zaštitu, kako od VSTS-a, Privremeno istražne komisije, ali u konačnom i od međunarodnih faktora, kao što je Ambasada USA, Velike Britanije, koje su na traženje medija isticali da ne smije biti pritisaka ni odmazde za sudije koje iznose određene nepravilnosti u pravosuđu BiH.

Imate li informaciju da li bi Privremena istražna komisija uskoro mogla predstaviti svoj izvještaj o pravosuđu? Bilo je najava da će biti gotov do jula 2021., ali evo već smo ušli i u 2022., a od izvještaja još ništa nema.

Ne raspolažem informacijom kada će Privremena istražna komisija objaviti svoj Izvještaj o stanju u pravosuđu, ali bi u svakom slučaju bilo dobro, da isti bude opsežan, temeljit i da uskoro bude objavljen i prezentovan javnosti.

Također, smatram da su članovi Privremene istražne komisije odradili jako dobar posao, što će Izvještaj, siguran sam i pokazati. Dalje, smatram da će taj Izvještaj pokazati realno stanje u pravosuđu BiH.

Da li ste se ikad pokajali što ste se iz Švedske vratili u BiH s namjerom da naše pravosuđe dignete iz pepela?

Nisam se pokajao što sam se vratio u BiH, jer zaista imam iskrene namjere da se povjerenje javnosti vrati u rad pravosuđa. I na tome bi svi, a posebno nosioci pravosudnih funkcija, trebali da rade.

Bosna i Hercegovina (BiH) je jedna od zemalja koje su u proteklih devet godina najviše nazadovale kada je riječ o percepciji raširenosti korupcije, navodi se u novom izvještaju organizacije Transparency International. Prema Indeksu percepcije korupcije za 2020. godinu, od ukupno 180 zemalja, BiH zauzima 111. poziciju. Kako da se izborimo sa korupcijom?

Prije svega, korupciju je jako teško iskorijeniti, jer je ista ušla u sve pore društva. Korupcija odbija mnoge strane investitore koji nisu spremni na takve aranžmane. Pored toga, korupcija je otjerala veliki broj mladih ljudi iz ove države. Nažalost, vlast slabih institucija ne može biti brana korupciji. Osim retoričkih obećanja, ne preuzimaju se konkretne mjere za suzbijanje korupcije. Vlast u BiH, na svim nivoima treba aktivno da se uključi u borbi protiv korupcije, a ne da blokira reforme u oblasti zakonodavstva koje se tiču navedenog.

Na prethodni sastav VSTV-a bilo je mnogo kritika. Može li ovaj novi sastav pod rukovdstvom Halila Lagumdžije išta promijeniti kako bi se poboljšalo pravosuđe u BiH?

Prije svega, predsjednik VSTS-a je rekao u svom prvom obraćanju da će se rješiti sve afere, a svi mediji u BiH su pisali o aferi izbora predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH (2018. godine) sa posebnim osvrtom na nepotizam u zapošljavanju, jer supruga istog radi u navedenom sudu, a ta činjenica prema Pravilniku eliminiše bilo koga kao kandidata za predsjednika suda. Nažalost, povodom toga, a sada će već četiri godine od toga, ništa nije urađeno.

VSTS bi trebao da obrati posebnu pažnju na dodatne sudije koji su već stekli značajno profesionalno iskustvo u radu kao sudije i da se prioritetno dodatne sudije biraju na pozicije redovnih sudija, a ne da na tu poziciju dođe kandidat koji nema prethodno nikakvo sudijsko iskustvo.

Također, treba obratiti pažnju i na ocjenjivanje rada sudija, jer u pojedinim sudovima sudije ne ostvaruju normu samo svojim potpisom na određene odluke, a da te odluke radi za njih drugi zaposleni i na taj način te sudije ostvaruju enormnu normu i visoku ocjenu, što im omogućava brže napredovanje u struci.

O ovome pitanju dalo bi se reći dosta toga, a svoje viđenje pravosuđu u BiH (kako problema u istom, tako i rješenja tih problema) detaljno sam obrazložio pred Privremenom istražnom komisijom, što će se vjerovatno i naći u njihovom Izvještaju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija