Sudija Stupar: Hodžića nije izabrao zakon, nego izvjesni Asim i Fadil Novalić

Član Sudskog vijeća u predmetu Novalić i drugi Braco Stupar danas je obrazložio osuđujuću presudu u ovom predmetu, a nakon što je predsjedavajući sudija Branko Perić načinio presedan i izdvojio svoje mišljenje.

Stupar je kazao da je Tužilaštvo BiH djelimično dokazalo svoju optužnicu i da je suprotno tvrdnjama odbrane načinjena zloupotreba koja je krivično djelo.

Stupar je pojasnio da FUCZ nije imala zakonsku nadležnost da provede spornu nabavku 100 respiratora jer je to bila nadležnost isključivo zdravstvnih ustanova.

Sudija Stupar je dalje kazao da je prekršen zakon o javnim nabavkama i da je zloupotrijebljen član 10. koji regulira hitnost nabavke, a onda je istakao možda i ključnu stvar piše Raport.

Dva ugovora zbog novca

On je kazao da Fikreta Hodžića i njegovu kompaniju Srebrena malina nije izabrao kao dobavljača zakon o javnim nabavkama nego su ih izabrali “izvjesni Asim” i prvooptuženi Fadil Novalić. On je dalje kazao da nabavljeni respiratori nisu zadovoljavali namjenu, odnosno da je Sud našao dokaze da se respiratori nisu mogli koristiti u intenzivnoj njezi na teškim pacijentima, čime je nastala šteta ne samo po Budžet, nego i po građane

On je rekao a su respiratori višestruko preplaćeni i ograničenog kvaliteta i da je to ustvari rezultat nezakonito provedene nabavke koja je išla pogodbom. Stupar je zatim kazao da nije bilo dokaza da je Hodžić korist koju je dobio od nabavke podijelio s bilo kim, pa ni sa izvjesnim Asimom.

Sudija Branko Perić glasao protiv presude Novaliću, Hodžiću i Solaku: Evo i zašto

Međutim, rekao je Stupar, dokazano je da je Hodžić probavio korist tako što su Solak i Novalić zloupotrijebili svoj položaj. On je kazao da je Solak kriv za krivotvorenje dokumentacije tako što je pod istim brojem vodio dva ugovora za različite nabavke, odnosno za resporatore HCV003 i za ACM812A.

Stupar je pojasnio da je to učinjeno kako bi se izbjegao nužni raskid ugovora, sve kao bi Hodžić na računu zadržao 10,5 miliona maraka i kako bih ne bi morao vraćati u budžet.
Planirali još dvije nabavke

Dalje je kazao da svi dokazi ukazuju da se pogodovalo kako bi trećeoptuženi Hodžić imao korist. Na kraju je rekao da je Sud pokušao naći neke olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja presude i jedine okolnosti koje su pronašli jesu da optuženi nisu ranije osuđivani i da su porodični ljudi.

Međutim, kao jednu od ključnih otežavajućih okolnosti Stupar je naveo da je krivično djelo napravljeno u vrijeme pandemije i krize kada su svi građani očekivali transparentan rad javnih organa.

Fikret Hodžić ide na 5 godina iza rešetaka: Oduzima mu se 700.000 KM i 200.000 KM

Stupar je naglasio da je indikativno da su pored ove nabavke, planirane još dvije, tačnije nabavka medicinske opreme u iznosu od više od dva miliona maraka te još 200 respiratora, čime bi bio utrošen sav izdvojeni novac za nabavku opreme u vrijeme pandemije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79