Sudski referent optužen za zloupotrebu položaja samo 20 dana nakon zapošljavanja

Sudski referent optužen za zloupotrebu položaja samo 20 dana nakon zapošljavanja


Iako će neki reći kako USKOK u Hrvatskoj ima toliko velikih korupcijskih afera za istraživanje da bi im za to trebalo još najmanje tri puta toliko zamjenika, stignu se oni, dok se te velike afere “ne otvore”, baviti i sitnim korupcijama i zloupotrebama na lokalnom nivou koje će mnogi nazvati beznačajnima i besmislenima.

Jedan od takvih “malih” slučajeva sigurno jest i onaj u kojem su optuženi T. P. (39) iz Lovreća, zamjenik voditelja pisarnice Opštinskog suda u Splitu, Stalne službe u Imotskom, te L. Ć. (30), vozač iz Imotskog. USKOK je, nakon sprovedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu u kojoj sudskog referenta terete za zloupotrebu položaja i vlasti, a vozača za podsticanje na zloupotrebu položaja i vlasti i falsifikovanje službene ili poslovne isprave.

Konkretno, sudskog referenta terete da je u periodu od 27. jula do 12. oktobra 2018. u Imotskom i Splitu pristao na traženje T. P.-a da mu, kako bi se mogao zaposliti kao vozač u Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, napravi i izda uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak što, kako se navodi, u tom trenutku nije bila istina jer su se protiv 30-godišnjaka vodila čak dva kaznena postupka zbog prevare.

Zanimljiva je i činjenica koja proizlazi iz dokumentacije, a po kojoj se Lovrećanin zaposlio 1. jula 2018. godine kao sudski referent, a time je postao i službena osoba, da bi samo dvadesetak dana kasnije počinio, tvrdi USKOK, kazneno djelo.

“Naime, iako je I. okrivljeni uvidom u sistem eSpis utvrdio da se protiv II. okrivljenog vode dva kaznena postupka po osnovi potvrđenih optužnica Opštinskog državnog tužilaštva u Splitu, izradio je uvjerenje u kojem je neistinito navedeno da se protiv II. okrivljenog ne vodi kazneni postupak. Zatim je II. okrivljeni, znajući da je u uvjerenju neistinito navedeno da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, uvjerenje predao u Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije prilikom zasnivanja radnog odnosa za radno mjesto vozača u sanitetskom prevozu” naveo je USKOK u svom saopštenju.

Vozač Hitne pomoći osuđen je, utvrdio je USKOK, u prvom slučaju po optužnici ODO-a koja je potvrđena 26. januara 2015. godine, a po kojoj je krajem marta 2018. godine osuđen na pet mjeseci zatvora s probnim rokom od dvije godine što je postalo prvostepeno krajem marta 2019. godine. U drugom je slučaju optužnica ODO-a potvrđena krajem decembra 2015. godine, a vozač je zbog prevare osuđen sredinom decembra 2019. godine na devet mjeseci zatvora s probnim rokom od dvije godine. Ta je presuda postala pravosnažna 15. februara 2022. godine.

Nije poznato zašto je sudski referent “friziranjem” uvjerenja rizikovao svoj posao i kazneni progon, da li zbog prijateljstva s vozačem ili nečeg drugog, ali za sad nema dokaza da je primio bilo kakvo mito jer bi tad sigurno bio optužen i za to kazneno djelo, prenosi “Slobodna Dalmacija”. Obojica su se na ispitivanju pred USKOK-om branili ćutanjem.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija