Pakistanac osuđen na 12 godina zatvora zbog likvidacije putnika u tramvaju

​Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je pakistanski državljanin Muhamad S. (27) osuđen na 12 godina zbog likcidacije Siniše V. (52) u zagrebačkom tramvaju linije broj 6 u septembru 2021. godine.

Muhamad S. se prema optužnici, 18. septembra 2021. oko 09.00 sati, tokom vožnje u tramvaju linije broj 6, na Mostu mladosti u Novom Zagrebu, sporječkao s putnikom Sinišom V., nakon čega je svađa prerasla u fizički sukob.

U jednom trenutku, Muhamad S. je izvadio kuhinjski nož i njime u vrat ubo Sinišu V., koji je na mjestu preminuo. Pakistanski državljanin je potom izašao iz tramvaja te je isti dan otputovao u Italiju gdje je nakon dva mjeseca uhapšen po potjernici koja je za njim u međuvremenu raspisana.

Uhapšen je u Firenci, a policija ga je otkrila putem njegovog mobilnog telefona.

Muhamad S. je došao u Hrvatsku 2017. kao ilegalni imigrant te je pri ulasku u Hrvatsku pao pod voz i izgubio nogu.

Okružni sud je, ne navodeći identitet optuženog, zaključio da je prvostepeni sud, protivno tvrdnjama Muhamada S., pravilno utvrdio činjenično stanje.

VKS je precizirao da je Muhamadu S. pravilno kao olakšavajuću okolnost cijenjeno iskazano žaljenje, smanjena ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela, dosadašnja neosuđivanost, njegov raniji život, vrlo teški životni uslovi, okolnost da je ostao bez noge te da je bio žrtva psihičkog i fizičkog nasilja, kao i da je ”svjedočio na putu koji je prošao i smrti svog prijatelja”.

Sud je dodao da je Muhamadu S. kao otežavajuću okolnost cijenjen značajan stepen kriminalne volje i bezobzirnost te okolnost da je ”brzo i spretno” napustio mjesto zločina te u roku dva dana pobjegao iz Hrvatske, navodi “24Sata”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79