Sukobi u Bosni i Hercegovini: Nadležnost, sjedište i put ka EU

Sukobi u Bosni i Hercegovini: Nadležnost, sjedište i put ka EU


Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara, predstavnici vladajuće koalicije nisu uspjeli postići saglasnost oko novog Zakona o Sudovima, što je dodatni korak unazad u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Ova situacija je rezultat nesuglasica između stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnoj razini. Iako je u početku izgledalo da će se novi zakon brzo usvojiti, očito je da postoje velike razlike u interpretaciji i prioritetima koje svaka stranka stavlja pred sebe.

Jedna od glavnih točaka nesuglasica je pitanje nadležnosti. Dok se vlasti Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine bore oko toga gdje bi trebalo biti sjedište novih sudova, postavlja se pitanje funkcionalnosti ovih institucija u oba entiteta.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, izjavio je nakon sjednice da se rasprava još uvijek nastavlja i da postoje mnoge dvojbe koje treba riješiti prije nego što se zakon može usvojiti. Također je istaknuo važnost definiranja nadležnosti i pitanje sjedišta sudova. S druge strane, vodeća hrvatska stranka u Bosni i Hercegovini, HDZ, podržava brze reforme kako bi se osiguralo otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Sporazum koji je potpisan na sastanku u Istočnom Sarajevu predviđao je da će izmjene zakona biti razmatrane na nekoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara. Međutim, očito je da i srpska i bošnjačka strana imaju problema s vlastitim političkim agendama i nacionalnim interesima, što otežava brzo donošenje izmjena zakona.

Novi sastanak političkih lidera zakazan je za dvije sedmice u Mostaru, gdje će se pokušati otkloniti nesuglasice i ubrzati reforme koje su ključne za europsku budućnost Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija