Bh. državljanin u Švicarskoj prevario 56 naivnih kupaca preko interneta: Na sudu priznao sve

Na okružnom sudu okruga Sense u švicarskom kantonu Fribourg počelo je suđenje 35-godišnjem državljaninu Bosne i Hercegovine koji je optužen za prevaru putem komercijalne online platforme. Optuženi je navodno prevario 56 kupaca za ukupno 30.000 franaka tako što je prodavao robu koju nikada nije isporučio.

Ovo suđenje se odvija u odsustvu optuženog, jer trenutno živi u Njemačkoj. Međutim, preko svog advokata je posredno priznao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret. Optužuje se za komercijalnu online prevaru koja se događala između 2019. i 2021. godine. Oglašavao je robu na internet platformama, poput Tutti.ch ili Anibis.ch, a zatim je prodavao tu robu, ali je nikada nije dostavljao kupcima.

Kako bi stekao povjerenje kupaca, pružao im je lažne adrese kako bi avansno platili robu. Većina predmetne robe bili su poklon bonovi, vaučeri i elektronski uređaji. Optuženi je, prema tvrdnjama, na ovaj način prevario 56 ljudi za oko 30.000 franaka.

Optuženi je putem svog advokata prihvatio bezuvjetnu novčanu kaznu od 180 dnevnih rata, koja je najviša moguća kazna za ovo djelo. Njegov advokat smatra da je kazna previsoka u odnosu na težinu djela, a optuženi želi okončati slučaj kako bi mogao nastaviti svoj novi život u Njemačkoj, gdje ima stabilnu budućnost. Postojala je inicijalna zahtjev tužioca za protjerivanjem iz zemlje, ali se to sada ograničava na Švicarsku, s obzirom na to da optuženi sada ima boravišnu dozvolu u EU jer je oženjen Belgijankom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79