Suljagić: Hrvatska SOA i srbijanska BIA vode informativni rat protiv BiH

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Potočarima i doktor političkih nauka bio je gost emisije Dobar dan BiH Hayat televizije.

Vijest o Radovanu Viškoviću, tačnije informacija sa svjedočenja iz sudnice Bosne i Hercegovine o njegovom učešću u premještanju kostiju Bošnjaka iz masovnih grobnica odjeknula je u javnosti. Stvara li preživjelim žrtvama genocida i povratnicima veću bol činjenica da je Višković danas premijer ili da nema zvaničnih informacija iz državnog tužilaštva o konkretnom predmetu i istrazi protiv njega?

“Mislim da trebamo podsjediti javnost na sve to što znamo. Znamo za svjedočenje svjedoka M16 koja se odnosi na operacija uklanjanja i premještanja kostiju žrtava genocida. Znamo da je Viškovićev nadređeni Željko Kerkez, svjedočio da su oni 13. jula bili u Potočarima. Znamo da postoji razgovor između potpukovnika Krsmanovića i poručnika Radovana Viškovića o prevođenju zarobljenika iz Sandića u Bratunac. Oni su sutradan odvedeni na strijeljanje u Zvornik. Milorad Dodik je predmet atentata skoro svake sedmice.

Gdin Višković je bio dužan da pruži uvjerljive odgovore ili barem pokuša da ih pruži gdje je bio. Sve što je rekao da je to laž, da nije bio, da nije uprljao obraz. Ne odlučujemo mi o tome nego tužilaštva. On je bio dužan zbog funkcije da kaže tužilaštvu ako već tvrdi da nije kriv, da je nevin.

Vi ste iz Memorijalnog centra tražili da državno tužilaštvo istraži odgovornost Radovana Viškovića. Očekujete li da će se to dogoditi?

“Ono što mogu reći da tek nakon što je to objavljeno počeli tobože da se raspituju o Viškoviću. Toliko znam. Ne znam da li to znači da zapravo vode istragu ili da pokriju vlastite tragove. Znam da su kontakttirali neke druge agencije za provođenje zakona i zatraćile informacije o Radovanu Viškoviću. Ne znam više od toga i koga su kontaktirali. To je prekasno. Oni sve to znaju.

“Mislim da više ovdje ne govorimo o nekompetentnosti, mislim da ovdje govorimo o predoumšljaju. Mislim da govorimo o otvorenoj diverziji jedne od dvije najozbiljnije pravosudne institucije u zemlji.

Ima li imalo slučajnosti u tome što su dan nakon objave informacije o Viškoviću mediji u entitetu RS, zatim u Srbiji počeli objavljivati različite konstrukcije o atentatima na Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina, a neuspjeli atentatori su prema napisima Bošnjaci iz povratničkih mjesta u RS-u?

“To je dio višegodišnje, kontinuirane stigmatizacije građana BiH muslimanske vjeroispovijesti koju vrše zvanični ograni jednog entiteta u BiH to je zastrašujuće. Oni su oklevetali čovjeka koji je još uvijek službenika OSBiH kojeg ta institucija nije stavila u zaštitu.

Gospodine Suljagiću, Vi ste doktorirali na Institutu za mirovne studije i sigurnost u Hamburgu, vjerujemo da ste prava osoba da Vam postavimo pitanje o tome: Je li ono što se dogodilo prije pet godina u Potočarima teoretski posmatrano zaista atentat na predsjednika Srbije?

“Sud u Beogradu je vratio operativca BIA-e koji je rekao da je u Potočarima izvedena operacija s ciljem da se diskreditucije komemoracija, diskredituje Srebrenica. Čovjek je to rekao javno i suspendovan je i tužio je BIA-u.

Sudeći prema medijskim napisima, pokušaja atentata, pogotovo na Milorada Dodika, bilo je nekoliko – ne podastiru se relevantni dokazi za takve tvrdnje – ali atentat je zvučna riječ koja se upotrebljava, čini se, kada god Dodiku baš prigusti. Šta je konačan cilj interventnih planova koji se aktiviraju u situacijama kakva je ova s Viškovićem? Politički mir vladajućih ili pak nemir povratnika Bošnjaka?

“Nema to veze sa povratnicima. Ljudi moraju da shvate da se protiv ove zemlje vodi informativni rat u kojem prednjače dvije obavještajne službe dvije susjedne zemlje a to je Srbija i Hrvatska. Javni su dokazi da je SOA ovdje vodila operacije, uhvaćeni su. Otkud napadi na Osmana Mehmedagića? On je uhvatio SOA-u na djelu i agenti OSA i ja im zbog toga čestitam. Uhvatili su BIA-u na djelu i svaka mu čast na tome. I zbog toga dolaze napadi na njega.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79