Suljagić: Najveću grešku napravio prije pet godina, ne bih je ponovio

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, izazvao je pažnju javnosti svojom zagonetnom objavom na društvenim mrežama. U svojoj poruci, Suljagić je priznao da je napravio “najveću grešku” prije pet godina te da je ne bi ponovio.

Suljagić je u objavi napisao da je donio odluku da se odrekne “normalnog života” kako bi se uhvatio u koštac s onim što je nazvao sramotom koja je vladala u Potočarima čitavih 15 godina.

“Kako sam samo bio glup”, napisao je, izražavajući svoje razočaranje u svoju prethodnu odluku.

Kritički se osvrnuo na svoje ambicije i snove o promjenama koje je želio ostvariti u ime onih koji su preživjeli genocid.

Postavio je pitanje odakle mu pravo da misli da djeca žrtava imaju pravo na dostojanstveniji život, umjesto da se suočavaju s teškoćama koje im lokalne političke elite nametnu.

Također je istaknuo pravo mladića i djevojaka koji su kao djeca preživjeli pad Srebrenice na budućnost i odlučivanje o vlastitoj sudbini.

Suljagić je u svojoj poruci istaknuo frustraciju zbog toga što, kako je naveo, nije uspio postići ono što je planirao te što je Memorijalni centar ostao u sjeni, umjesto da bude prepoznat na svjetskoj sceni kao simbol trajnog sjećanja i pouke. Ipak, istaknuo je da ništa nije konačno i da se uvijek može težiti boljem.

Zaključio je da, da može birati ponovno, ne bi donio istu odluku te da živimo u svijetu gdje se moramo suočiti s posljedicama svojih djela.

“Nasreću, ništa nije dovijeka, pa tako ni ovo”, zaključio je Suljagić.

Podjetimo, Emir Suljagić je imenovan na poziciju direktora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 2019. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79