Suljagić upozorava: Zatvaranje NUB-a predznak sudbine i za Memorijalni centar Srebrenica

Suljagić upozorava: Zatvaranje NUB-a predznak sudbine i za Memorijalni centar Srebrenica


Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, izrazio je duboku zabrinutost zbog zatvaranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je od danas obustavila rad do daljnjeg.

Suljagić je putem društvene mreže X ukazao na širu prijetnju koja visi nad sličnim institucijama u zemlji, uključujući i Memorijalni centar Srebrenica.

„Narodu koji olako zaboravlja svoju prošlost, očigledno nije potrebno ni sjećanje,“ istakao je Suljagić. „Ova sudbina čeka sve institucije koje se bave čuvanjem kulturne i historijske baštine, uključujući i Memorijalni centar Srebrenica. Iako je centar jednom već bio na ivici gašenja, spašen je zahvaljujući naporima nekolicine poštenih ljudi. No, kao i svako drugo dobro djelo u ovoj zemlji, ni to neće ostati nekažnjeno.“

Zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH danas su saopćili odluku o obustavi pružanja usluga javnosti od 26. augusta 2024. godine, navodeći nedostatak konkretne podrške od strane vlasti kao razlog nemogućnosti daljnjeg funkcionisanja ove vitalne kulturne institucije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija