Superbogata Bosanka kupila 90.000 kvadrata zemlje na Hvaru

Sanela Diana Jenkins žena koju nazivaju najbogatijom Bosankom, prijateljica Eltona Johna i holivudske elite, posljednje dvije godine od Hvarana kupovala je zemljište po zemljište i danas je vlasnica 90.000 kvadrata – 87.355 je provedeno u knjigama, za ostatak se čeka parcelacija, a kupuje i dalje.

Hvarani lokaciju nazivaju Stražbenica. Preduzeće, vidljivo je na portalu Fine, nema niti jednog zaposlenog, uz Sanelu Jenkins, u Upravi je i njezin sin iz prvog braka s bogatim engleskim bankarom Rogerom Jenkinsom, Innis Allan Jenkins, istražio je Jutarnji list.

Kupljene parcele na vrhunskoj su lokaciji, na potezu od Pokonjeg Dola, protežu se istočno do uvale Milna, vrlo je malo kuća, i to isključivo onih sagrađenih davno jer cijeli je potez u prostornom planu upisan isključivo za poljoprivrednu namjenu. U kupoprodajnim se dokumentima navode kao pašnjaci. Da nije, nema sumnje da bi dosad već bio premrežen turističkim sadržajima. I da bi Hvarani svoju djedovinu cijenili suhim zlatom, a ne ju prodali za osam do 30 eura po kvadratu koliko im je plaćala Sanela Jenkins. Pogled koji se pruža s ove pozicije – u neposrednoj blizini grada Hvara, a opet dovoljno odmaknuto da se izbjegne hvarska turistička mahnitost – vrijedi milijardu dolara.

Pa, šta će super bogatašici toliko poljoprivrednog zemljišta? Hoće li žena koja zime provodi u Los Angelesu ili u nekoj od svojih rezidencija po svijetu, da bi već koncem aprila došla u Hvar i boravila u najluksuznijim smještajima, otvoriti OPG, što jedino na svojim parcelama smije imati?

Jedan od advokata njene firme, Vinko Radovani, zadužen za sva pitanja vezana uz hvarske parcele i planirani pristupni put, kaže da – hoće. Ne negira da će “u skladu zakona danas-sutra tu sagraditi objekat koji zakon dopušta”.

“Radit će se ono što zakon propisuje da se smije raditi” kaže Radovani za Jutarnji.

Sudeći prema tvrdnji advokata, kojeg je Sanela Jenkins ovlastila da odgovori na pitanja Jutarnjeg jer sama nije bila spremna razgovarati, članica hollywoodskog jet seta na 70 posto će vrhunske lokacije, kako nalažu propisi pri otvaranju OPG-a, saditi biljke, možda koju maslinu ili trs vinove loze.

Hvarani u to ne vjeruju. Teško im je zamisliti jetsettericu dok na surovom kršu uzgaja kamilicu ili majčinu dušicu. Kakva god ideja bila, ispriječila se zasad nepremostiva prepreka. Do svoje vrlo velike parcele nema pristupnog puta kojim bi mogla doći automobilom. A bez toga niti će saditi, niti graditi. Nekolicina tvrdoglavih Hvarana odbija i samu pomisao na širenje gradskog puta koji prolazi njihovim parcelama. Ne vjeruju u dobre namjere Sanele Jenkins, kažu.

“Otkad je prije nekoliko godina došla u Hvar, gdje danas ima u vlasništvu brojne parcele, Sanela Jenkins na najsunčanijem hrvatskom otoku provodi i pola godine. Do ove je godine boravila u hotelu Palace u samom središtu grada. Zakupila je cijeli sprat ultraskupog hotela, a kako bi joj prostor bio objedinjen, na njen su zahtjev srušeni zidovi između soba”, kažu nam Hvarani. Sanela im, prvo zbog svojih luksuznih prohtjeva, nikada nije sjela.

Ove je godine zakupila dvije nove vile koje je ukrajinski milijarder sagradio tik uz more, djelomično na pomorskom dobru, u susjedstvu poznate “Bakarićeve vile”. U vili ljetuju hrvatski predsjednici pa će Sanela Jenkins biti komšinica Zoranu Milanoviću koji je lani ondje s porodicom proveo dio svojeg godišnjeg odmora

Budući da Sanela Jenkins i njena svita – svake godine u svojim hvarskim apartmanima ugošćuje neke od slavnih prijatelja – odsjedaju u unajmljenom smještaju, kupnju silnog zemljišta uz obalu Hvarani pripisuju njezinoj želji da sagradi vlastitu rezidenciju na otoku. Iako zemljište nije građevinsko, vlasnik OPG-a, što će Sanela Jenkins, prema tvrdnjama njenog advokata, i biti, sukladno zakonu ima pravo na OPG-u sagraditi prizemnicu veličine čak 400 kvadrata i 1000 kvadrata podrumskog prostora. Vjeruje da će zvijezda američkog realityja, superbogata Sanela Jenkins iskoristiti ovu zakonsku mogućnost da sagradi luksuznu vilu. No, što god odlučila, do svojih parcela ne može automobilom.

Do njih vodi jedino “magareći put” kojim su hvarski poljoprivrednici nekoć na tovarima odlazili do svoje zemlje, danas se njime koriste rijetki stanovnici tog dijela grada Hvara, a prolazi i parcelama Sanele Jenkins. Međutim, ovaj put, stoljećima u neotuđivom vlasništvu Grada Hvara, onima rijetkima koji tu imaju kuće takav ne smeta. Štaviše, ne pada im na pamet dopustiti njegovo proširenje kako bi Sanela Jenkins mogla automobilom do svoje zemlje. “Neka ide tovarom”, kažu ljutito.

Svi oni, kao i turisti koji tuda prolaze do jedne od rajskih uvala na Hvaru, Mekićevice, parkiraju automobile u Pokonjem dolu i dalje idu pješice. Prije nego što su prodali zemljišta Saneli Jenkins, Hvarani od kojih ih je kupila, potpisali su i predali Gradu peticiju kojom traže da im se riješi prilazna cesta, koju nikad prije nisu tražili

Zato sad oponenti Sanele Jenkins vjeruju da su to “odigrali njoj u korist”. “Ništa joj ne vjerujemo. Na gradskom je putu, na dijelu koji prolazi kroz njezine parcele, već dala srušiti stoljetne zaštitne česmine, sve su tu i ostavili pa je nekoliko puta planulo, a ona je vatrogascima onda donirala 20.000 eura za kupovinu opreme. Požare bi zataškali da dojave nisu išle preko splitske centrale pa su morali izaći na teren, a gasili su i susjedi. Vjerujemo da je namjera tu napraviti protupožarni put koji će njoj biti cesta – skeptičan je jedan Hvaranin. Ne želi se predstaviti, kao ni drugi s kojima smo razgovarali jer se boje tužbi u kojima vrlo bogatoj ženi ne mogu parirati.

Naime, Sanela Jenkins već je tužila hvarskog dizajnera Tonija Rica, o čemu je on pisao na svom Facebook profilu, ali za novine nije želio govoriti jer je jedan sudski postupak još u toku. Sanela Jenkins tužila ga je zbog povrede ugleda i časti. Između ostaloga, objavio j tekst o tome da “investitori, a takvih je dosta, kupuju zapušteno poljoprivredno zemljište, zatim ga uz pomoć lokalnih političara nastoje ugurati u prostorne planove”.

Objavio je i link na tekst Telegrama iz 2022. godine o bračkoj vili za koju je već iz nacrta OPG-a vidljivo da “primarna svrha zgrade nikako nije poljoprivredna, već izgradnja vile”. Slučaj je gotovo pa prekopiran ovome hvarskom – i na Braču je vlasnik planirao graditi na prostoru zaštitne šume, na što je Rico upozorio.

“Nakon što je kupila teren na predjelu Stražbenica, koji spada pod zaštitnu šumu, Sanela Jenkins je posjekla sve autohtone vrste, ostavila posječeno na terenu, kao i nepotrošene kante ulja, kako bi izazvala požar. Vatrogasci su rekli da to nije u njihovoj nadležnosti, iako postoji velika opasnost od požara. Grad nije prijavio kako je obećao. Kako se preko svega paso kad zavunjaju šoldi,” napisao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79