Suša izazvala proglašenje prirodne nesreće u Orašju

Suša izazvala proglašenje prirodne nesreće u Orašju


Grad Orašje suočen je s teškom situacijom nakon što je zbog dugotrajne suše proglasio stanje prirodne nesreće na cijelom području.

Odluka je donesena nakon što je uočeno da su nedostatak padavina i visoke temperature značajno utjecali na poljoprivrednu proizvodnju, što je dovelo do ozbiljnog smanjenja prinosa ključnih kultura.

Prema izvještaju Grada Orašja, suša je naročito pogodila ratarske, voćarske i povrtlarske kulture, kao i pčelarstvo te rasadničarstvo. Kvalitet i količina poljoprivrednih proizvoda znatno su ispod trogodišnjeg prosjeka, a posljedice su posebno izražene u pčelarskoj industriji, gdje se bilježe ozbiljna odstupanja od normalnog prinosa meda.

Gradske vlasti su u svom saopćenju istaknule da je suša zahvatila većinu poljoprivrednih površina, zbog čega je gradonačelnik Orašja donio odluku da nadležne gradske službe hitno poduzmu sve potrebne mjere za procjenu nastalih šteta. Aktivirano je Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta, čiji zadatak je da precizno utvrdi razmjere oštećenja na poljoprivrednim kulturama i pčelinjacima.

Kako bi se omogućila adekvatna reakcija na posljedice suše, Gradsko povjerenstvo će nakon obrade podataka oštećenja proslijediti sve informacije Vladi Županije Posavske. Istovremeno, Grad Orašje planira zatražiti financijsku pomoć od Vlade Federacije BiH kako bi se osigurala sredstva za sanaciju nastalih šteta i ublažavanje ekonomskih posljedica koje su pogodile poljoprivrednike i lokalne zajednice.

Suša koja je zadesila ovo područje ne samo da je ugrozila ovogodišnju poljoprivrednu sezonu, već je i poljoprivrednicima nanijela ozbiljne financijske gubitke.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija