ISPRAVKA: Sutkinja Nijambe nije tražila da Mladić bude oslobođen po svim tačkama

Žalbeno vijeće tribunala u Hagu odbilo je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz djelimično suprotno mišljenje sudije Nijambe, te potvrdilo osuđujuću kaznu doživotnog zatvora.

Portal Crna-Hronika je ranije u naslovu ovog teksta napisao da je sutkinja Nijambe tražila da se Ratko Mladić oslobodi po svim tačkama.

Međutim, kako je pokazao portal Raskrinkavanje.ba, sutkinja Nijambe nije tražila da se Mladić oslobodi po svim tačkama.

U ovom tekstu je na osnovu te analize promijenjen naslov, i u tekst je ubačeno objašnjenje o nedostatku originalnog teksta.

Zanimljvo da je sudija Nijambe po skoro svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog veća.

Priska Matimba Nijambe je iz Zambije, a predsjedavajuća je apelacionog Vijeća u slučaju Mladić. Prije deset godina, tačnije 2011. je izabrana za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije.

– Suprotno stavovima većine članova Veća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana. Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ‘prisilno premeštanje’ doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom – napisala je sudija Nijambe u izdvojenom mišljenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79