Sva nemoć države BiH na primjeru migranata: Stranački interesi, novac u magli i privilegirane teritorije

Sva nemoć države i nekoordinacije tog nivoa vlasti najslikovitije se održavaju na migrantskoj krizi u našoj zemlji. Entitet Republika Srpska godinama odbija ikakvu odgovornost, a u Federaciji BiH pritisak trpe pojedini kantoni, dok oni južnije odbijaju saradnju.
To se pokazalo i danas kada je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) najavio transport blizu 500 migranata iz kampa Lipa kod Bihaća na lokalitet Bradine na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, dok je nedugo zatim ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) poručio da nikakva odluka nije donesena i da se radi o paušalnim izjavama ministra sigurnosti. Kako smo ranije izvjestili, Bevanda je nezadovoljan prijedlogom i napustio sjednicu Vijeća ministara BiH.

Sve to je izazvalo reakciju mještana Mjesne zajednice Bradina, kojih je nekoliko stotina odmah izašlo na ulicu i blokiralo krug bivše kasarne gdje bi navodno trebali biti smješteni migranti dok se ne osposobi kamp Lipa kod Bihaća. Oni i večeras dežuraju u svom mjestu.

Iako su autobusi za prijevoz migranata od Bihaća do Bradine stigli jutros na mjesto polazišta, oni do večernjih sati nisu krenuli na skoro 250 kilometara udaljeni put. Razlog je, kako kažu upućeni, u tome što postignuta saglasnost.

Pitanje koje se postavlja glasi zašto je državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić uopće izašao u javnost s informacijom da će migranti biti prebačeni ako nisu postignute sve saglasnosti. Sam je otkrio da postoje otpori i da se i dalje traže odobrenja i odluke.

Migranti i dalje u autobusima na Lipi kod Bihaća (Foto: Ademir Veladžić)

Migranti i dalje u autobusima na Lipi kod Bihaća (Foto: Ademir Veladžić)

Tu situaciju najbolje oslikava i njegova izjava da će se saglasnosti tražiti dok se migranti budu vozili u više od deset autobusa!? No, ni nekoliko sati nakon te izjave ministra Selme Cikotića, poznatog po svojim izjavama o seksi idejama i migrantima kao turističkom potencijalu, autobusi nisu pokrenuli svoje motore i krenuli put Konjica. I pitanje je da li će i kada.

U ovom, kao i mnogim prijašnjim slučajevima, pokazalo se kako niži nivo vlasti (kantonalni) naređuje najvišem (državnom). Tako su mještani Bradine, Općina Konjic i Vlada HNK poručili da nisu ni upoznati sa premještanjem migranata na Bradinu i da neće tolerisati takve poteze bilo kojeg nivoa vlasti što znači da neće ni dozvoliti ulazak autobusa s migrantima u taj kanton.

Tu se pokazao i problem nekomunikacije, nesaradnje i nekoordinacije svih nivoa vlasti, ali i nemoći državne vlasti, što je rezultiralo da ideja ne bude sprovedena u djelo, a stotine migranata i dalje ostane bez krova nad glavom u zimskim uslovima.

Do kada će milioni eura koji su usmjereni ka BiH, entitetima, policijskim i sigurnosnim agencijama, Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) i drugim centrima biti “u magli“, a da od njih niko neće vidjeti koristi – ostaje da se vidi.

Također je i pitanje za Evropsku uniju koja je stavila rampu na svoju granicu za migrante, a od BiH napravila tampon zonu, do kada će gledati sa strane kako se pritisak migrantske krize slijeva samo na pojedine teritorije Bosne i Hercegovine, dok ostatak zemlje bezbrižno odbija ulazak migrantima i sprečava njihov boravak, dok se na političkoj sceni vode stranački ratovi onih koji čine vlast prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79