Svaka druga žena u BiH iskusila neki oblik nasilja

Sanja Vukadinović Stojanović, specijalista psihijatrije i sudski vještak iz forenzičke psihijatrije, upozorava da je porodično nasilje ozbiljan problem s narušavajućim efektima na žrtve, ističući da se nepravilno tretira u društvu. Prema njenim riječima, 47 posto žena u Bosni i Hercegovini tokom života iskusilo je neki oblik nasilja, a dugotrajan problem poprima sve ozbiljnije oblike, uključujući fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko nasilje.

“Porodično nasilje može biti prouzrokovano od bilo kojeg člana porodice, a najčešće se manifestuje kao nasilje nad ženama u partnerskim odnosima, nasilje nad djecom i nad starijim osobama u porodici”, kazala je Vukadinović Stojanovićeva i napomenula da istraživanja pokazuju da porodično nasilje eskalira, tj. da što duže traje, češće se ponavlja, postaje sve surovije i brutalnije.

Prema njenim riječima, nasilnici u porodici se ne procesuiraju brzo i efikasno, njihovo ponašanje se ne osuđuje sistemski i kroz osudu socijalne sredine i javnog mnjenja.

Dodaje da se u dugogodišnjoj praksi susretala sa počiniocima nasilja koji su negirali nasilničko ponašanje, te bezbroj puta bivali bezuspješno konfrontirani sa posljedicama svojih postupaka.

“Bez imalo stida ili kajanja, tražili su opravdanje nasilničkog ponašanja u svim segmentima društvenog, porodičnog, radnog ili socijalnog funkcionisanja, samo ne u sebi. Tokom bavljenja forenzičkom psihijatrijom nad pojedinim slučajevima nasilja, a bilo ih je nebrojeno, ostajala bih kao profesionalac nijema, s nevjericom na ljudsko ponašanje nagonske izopačenosti, pa i zla”, kazala je ona i dodala da je najbitnije žrtvu izolovati od nasilnika.

“Potrebno je raditi na edukaciji žrtve da postane otvorenija za uzimanje podrške, kao na primjer putem kontakta sa SOS telefonom, organizacijama za pružanje podrške žrtvama porodičnog nasilja, sigurnom kućom i slično. U današnje vrijeme, kada su razni mediji i društvene mreže veliki dio naše svakodnevice, neophodno je vršiti određeni uticaj na iste, da se o ovoj temi više govori, da se svi građani, pa i potencijalne žrtve nasilja u porodici kroz neki medijski potpomognut i interaktivan način upoznaju sa ovim problemom kao i sa svim svojim pravima i mogućnostima”, smatra Vukadinović Stojanovićeva i dodaje da, prema dostupnim istraživanjima, kod 15 ili 20 odsto žrtava nasilja razvija se hronični posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

“Tačan podatak o broju oboljelih od PTSP-a se ne može sa pouzdanošću znati, jer nema pravilne evidencije, najvećim dijelom zbog stigmatizacije koja rađa diskriminaciju, ali je činjenica da je primijećen porast broja oboljelih na godišnjem nivou. Postoje podaci na svjetskom nivou da svaka sedma osoba oboli od PTSP različitog uzroka”, kazala je ona.

Dodaje da nijedno djelo nasilja ne smije ostati nekažnjeno i da je žrtvi porodičnog nasilja neophodno obezbijediti adekvatnu pravnu pomoć koja je omogućena propisima.

“Sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici, te jačanje kapaciteta zaštite postupanja u skladu sa zakonom i u najboljem interesu žrtve, obaveza je svih nas, kao i društva u cjelini, jer nasilje je odavno izašlo iz okvira privatnog života”, zaključila je Vukadinović Stojanovićeva.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” obilježava se od 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama i traje do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79