Svaka druga žena u BiH nema vlastite prihode

Svaka druga žena u BiH nema vlastite prihode


U okviru Okruglog stola o temi “Prevazilaženje nedostajuće radne snage u privredi kroz jačanje kapaciteta neaktivne ženske populacije”, održanog u organizaciji Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine u saradnji s Populacijskim fondom Ujedinjenih naroda (UNFPA), razmatrana su potencijalna rješenja za trenutni problem nedostatka kvalificirane radne snage u zemlji.

Na skupu su istaknuta moguća rješenja, uključujući izgradnju vlastitog ljudskog kapitala,  osposobljavanje neaktivnog i nezaposlenog stanovništva, organizaciju brige o djeci putem predškolskih ustanova radi osiguravanja vremena majkama za osposobljavanje i zapošljavanje te izjednačavanje prihoda žena i muškaraca.

Projekt menadžer Populacijskog fonda UN-a, Željko Blagojević, istaknuo je rezultate istraživanja koje ukazuje na starenje stanovništva i pad broja mladih ljudi u zemlji.

„Poslodavci su u potrazi za radnom snagom. Imamo veliku razliku kada je u pitanju zapošljavanje između muškaraca i žena. Tokom pandemije COVID-19 došlo je do naglog skoka nezaposlenosti kod žena. Podaci pokazuju da svaka druga žena starosti od 15 do 64 godine je neaktivna u BiH. To znači da pola miliona žena u BiH nema vlastite prihode“, upozorio je Blagojević.

Sugerirao je da se neaktivna populacija, posebno žene, može aktivirati kroz modele obuke na radu, privatno-javna partnerstva i slične inicijative.

Udruženje poslodavaca u FBiH poziva na donošenje populacijske strategije u Bosni i Hercegovini kako bi se potaknuo razvoj privrede, jačanje tržišta radne snage i podizanje životnog standarda građana.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija