Svaka treća osoba u Srbiji ima poteškoće s mentalnim zdravljem: U BiH kroz centre prošlo 70 hiljada korisnika

Svaka treća osoba u Srbiji ima poteškoće s mentalnim zdravljem, dok svaka šesta ispunjava kriterije za dijagnosticiranje nekog od najčešćih poremećaja u tom spektru, ukazuje se u izvještaju inicijative Majska platforma.

Uprkos tome, ni nakon prošlogodišnjih masovnih ubistava, sistematskog odgovora države odnosno prikladnih modela skrbi o mentalnom zdravlju građana još uvijek nema.

Kroz reformu zaštite mentalnog zdravlja u BiH, protekle godine prošlo je više od 70 hiljade pacijenata, a u njihovu socijalnu inkluziju i oporavak uključeno je 75 centara za mentalno zdravlje.

Savremeni načini života, socijalne mreže, te izostanak društvene svijesti doveli su do toga da je mentalno zdravlje u Bosni i Hercegovini sve ugroženije.

Stručnjaci upozoravaju da posljedično tome i bilježimo veći broj samoubistava. Proteklih dana rubrike crne hronike u medijima su ispunjavale vijesti o teškim likvidacijama u Bosni i Hercegovini.

Različiti su uzroci koji dovode do negativnih utjecaja na mentalno zdravlje, a stručnjaci korijen problema vide u sve okrutnijem društvu i iskrivljenom virtuelnom svijetu, koji kao primjer normalnog života nameće poremećene vrijednosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79