Svake godine isti problem: Kada će nadležni u Kantonu Sarajevo rješavati nesnosni smog?

Sarajlije se već godinama suočavaju s ozbiljnim problemima zagađenja zraka, posebno tokom zimskih mjeseci, što izaziva alarmantne tvrdnje o visokoj zagađenosti.

Sarajevske vlasti suočavaju se s ozbiljnim izazovima zagađenja zraka, naročito tokom zimskih mjeseci, kada se smog često nagomilava, izazivajući ozbiljne probleme za građane.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša pokreće kapitalne projekte s ciljem smanjenja zagađenja iz individualnih ložišta, kao i uvođenje zona niske emisije. Također, pripremljena je Strategija ograničenja korištenja uglja i čvrstog goriva za sljedećih deset godina.

U jednom od intervjua objašnjeno je da su bogatije zemlje uglavnom riješile probleme zagađenosti zraka na način da su uredili sektore iz kojih potiče zagađenje i to urbanizam i građenje, energetiku, centralizovali sisteme grijanja, standardizovali peći i kotlove i uveli strogu kontrolu prodaje i ugradnje, zatim koriste kvalitetne energente.

“Razvili su laboratorije za mjerenje i inspekcije za sankcionisanje. U sektoru saobraćaja uredili su javni prijevoz, koriste niskoemisiona vozila, razvijaju sve vidove urbane mobilnosti, imaju moderne vozne parkove i slično. U domenu industrije koriste najsavremenije alate strateške procjene uticaja na okoliš, integralne prevencije i kontrole zagađenja, uveli su čiste tehnologije, jak nadzor i strogo poštivanje principa ‘zagađivač plaća’ itd.. Međutim, i pored svega toga povremeno imaju epizode zagađenja, ali u manjim razmjerama”, objasnila je za Klix pomoćnica ministra u centru za upravljanje kvalitetom zraka u Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zijada Krvavac.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79