Svaki dan sve više građana posjećuje javne kuhinje

Život na tuđem kazanu je realnost na desetine hiljada porodica u Bosni i Hercegovini.

Okolnosti sa kojima se svi suočavamo iz dana u dan, kriza i inflacija, posebno pogađaju one najugroženije.

Sve je više građana koji posjećuju javne kuhinje. Veliki je broj korisnika i u Narodnoj kuhinji u Starom Gradu, koja svakodnevno priprema oborke i pomaže onima kojima je to najpotrebnije.

Ovakvi su prizori, nažalost, svakodnevnica. I dvije su strane ove priče. Jedna, koja počinje riječu “nažalost”, jer je broj korisnika sve veći, a druga, riječju nasreću, jer ipak neko o njima brine, pa imaju osiguran obrok namirnice u toku dana.

Vrijedni uposlenici Narodne kuhinje svakodnevno su tu za njih, a osim obroka upute im i toplu riječ, saslušaju njihove probleme, i tako iz dana u dan, zajedno. Zadovoljni su kako kuhinja do sad funkcioniše, od nadležnih dobijaju sve što je neophodno za rad, ali ističu da pored onih stalnih korisnika, konstatno se javljaju i novi. Njima pomažu zahvaljujući donacijama građana.

Povodom Međunarodnog dana solidarnosti, njima su se u kuhinji pridružili i sposlenici slovenske ambasade, koji su na čelu s ambasadorom građanima dijelili obroke i razgovarali s njima.

Ovaj osjećaj mnogo vrijedi i sigurno ćemo se opet ovdje vratiti, ističe ambasador Slovenije, te dodaje da je nevjerovatna snaga ljudi koji ovdje dolaze po obrok, a njihov osmijeh i zahvalnost motivacija su svima da im više pomognu. Iz Narodne kuhinje dodaju da je svaka pomoć u bilo kojem trenutku dobrodošla.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79