Sve bliže nam je proljeće: Očekuje nas i pomjeranje kazaljki na kraju mjeseca

Sve bliže nam je proljeće, period buđenja prirode, koji zvanično počinje za samo pet dana – 20. marta. Dok se radujemo ovom prelasku godišnjeg doba, ne možemo zaboraviti još jedan važan događaj koji nas očekuje na kraju mjeseca – pomjeranje kazaljki na satu i prelazak na ljetno računanje vremena, što će se desiti 31. marta.

Proljeće, jedno od najljepših godišnjih doba, donosi sa sobom obećanje novog života i obnove. Iako su temperature možda još uvijek promjenjive, kalendarski početak proljeća simbolizuje prekretnicu ka toplijim danima i bujnoj vegetaciji. Ovo godišnje doba, koje traje od 20. marta do 20. juna, označava period kada dan postaje sve duži, a noć kraća, dok priroda polako ali sigurno procvjeta.

Interesantno je napomenuti da dok sjeverna hemisfera dočekuje proljeće, južna hemisfera ulazi u jesen, istovremeno sa nama.

Sa dolaskom proljeća, dolazi i promjena vremena koja nas čeka na kraju mjeseca. Ljetno računanje vremena počinje 31. marta, kada ćemo u noći između subote, 30. i nedjelje, 31. marta, pomjeriti kazaljke sa 2 sata ujutru na 3 sata. Ovo znači da ćemo izgubiti jedan sat sna, ali će nam donijeti duže svjetlo tokom večeri, što mnogi jedva čekaju kako bi iskoristili više vremena za aktivnosti na otvorenom.

Dok se pripremamo za ovu promjenu, već možemo primijetiti kako su dani postali duži, a noći kraće, što će postati još uočljivije sa pomjeranjem sata.

Ipak, ne zaboravimo da se na zimsko računanje vremena vraćamo 27. oktobra, što će nas podsjetiti da je svako godišnje doba prolaznoi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79