Sve se više kupuje u BiH: Strani državljani u šopingu u BiH

Državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore sve više troše u Bosni i Hercegovini ove godine. U osam mjeseci, stranim državljanima je odobren povrat 7,092 miliona maraka PDV-a, što je značajno više u poređenju sa prethodnom godinom. Najčešći proizvodi koje stranci kupuju u BiH uključuju odjeću, obuću, bijelu tehniku i opremu za djecu.

Podaci pokazuju da je zahtjeva za povrat PDV-a za ovu robu stiglo znatno više u ovoj godini u odnosu na isti period prošle godine. Najviše stranih kupaca dolazi iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najveći broj zahtjeva za povrat PDV-a stigao je na graničnim prelazima Orašje, Uvac, Šamac i Zupci.

Ekonomisti ističu da su cijene robe u Bosni i Hercegovini često niže nego u okolnim zemljama, što privlači strane kupce. Osim toga, mnogi stranci koji dolaze u posjetu ili turistički borave u BiH, pored kupovine, troše i na turističke aktivnosti, što dodatno povećava njihove troškove i povrat PDV-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79