Foto: Arhiva
Sve veći interes za liniju Sarajevo-Ploče: Putovanje vlakom kroz Hercegovinu privlači sve više putnika

Sve veći interes za liniju Sarajevo-Ploče: Putovanje vlakom kroz Hercegovinu privlači sve više putnika


Putovanje željeznicom od Sarajeva do Ploča postaje sve popularnije među domaćim i stranim putnicima, a Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine izražavaju zadovoljstvo zbog sve većeg broja putnika na ovoj ruti. Podaci pokazuju da je linija opravdala svoje ponovno uvođenje, te da se interes putnika kontinuirano povećava.

Prema podacima Željeznica FBiH, prošle godine je u razdoblju od 2. juna do 27. augusta na ovoj liniji prevezeno 5.879 putnika. Ove godine, sezona traje od 28. juna do 1. septembra, a iako podaci za cijelu sezonu još nisu konačni, brojke iz jula 2024. godine pokazuju rast interesa – u tom mjesecu prevezeno je 2.493 putnika, što je porast u odnosu na 2.289 putnika iz istog razdoblja prošle godine.

Ova sezonska linija, koja prometuje od 2022. godine, ponovno je uvedena nakon što je Hrvatska, ulaskom u Europsku uniju 2013. godine, ukinula mnoge putničke željezničke linije, uključujući i ovu prema Pločama. Iako bi Željeznice FBiH željele da linija bude dostupna tokom cijele godine, kao što je to bio slučaj prije 2013. godine, njihovi partneri iz Hrvatske nisu pokazali isti interes.

Vlak Sarajevo-Ploče-Sarajevo ove godine vozi petkom, subotom i nedjeljom, od 28. juna do 1. septembra. Vlak polazi iz Sarajeva u 7:15 sati, a u Ploče stiže u 10:36. Povratak iz Ploča je u 18:26, s planiranim dolaskom u Sarajevo u 21:51.

Cijene karata su prilagođene različitim kategorijama putnika. Regularna cijena u jednom smjeru iznosi 25 KM, dok je povratna karta 41,40 KM i vrijedi mjesec dana. Putnici s popustom od 30 posto, kao što su studenti, novinari, penzioneri i grupe s više od šest odraslih osoba, plaćaju 18,60 KM za jedan smjer, dok povratna karta košta 37,20 KM. Djeca od 4 do 12 godina, slijepe osobe i njihove pratnje, te grupe s više od 30 odraslih putnika uživaju popust od 50 posto, što znači da cijena u jednom smjeru iznosi 14,30 KM, a povratna karta 28,60 KM.

Za putovanje od Mostara do Ploča, cijena karte u jednom smjeru iznosi 10,30 KM, dok je povratna karta 17,90 KM. Karte se moraju kupiti najkasnije dan prije putovanja do 12 sati, a prilikom kupovine potrebno je ostaviti osnovne podatke kako bi carinska kontrola na granici između BiH i Hrvatske bila što brža i efikasnija.

Putnici karte mogu kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini, dok putnici koji polaze iz Ploča mogu karte nabaviti kod konduktera u vlaku. Plaćanje je moguće u konvertibilnim markama ili eurima, a online kupovina karata trenutno nije dostupna.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija