Svevlad Hoffmann: Sve manje Rusa koji kao “turisti” ulaze u BiH

Policijski savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann kazao je da je trenutni priliv državljana Ruske Federacije u Bosnu i Hercegovinu zbog navodnih turističkih posjeta, donekle smanjen u odnosu na period pred kraj prošle godine.

– Angažiranjem policijskih službenika Granične policije i konsenkventnim provjeravanjem stvarnih i zakonskih razloga za njihov ulazak i odgovarajućim reagiranjem, došlo je do smanjivanja broja državljana Ruske Federacije koji dolaze na sarajevsku zračnu luku, navodeći uglavnom lažni razlog, a to je njihov navodni turistički boravak – naveo je Hoffmann za Fenu.

Po njegovim riječima, u nepunih pola mjeseca januara ove godine evidentiran je ulazak ukupno 366 državljana Ruske Federacije. Napomenuo je da se ovaj podatak odnosi na ulazak državljana Ruske Federacije samo na aerodrom u Sarajevu.

Dodaje da jedan manji broj njih ulazi i na druge aerodrome, kao i kopnenim putem.

Kaže da oni, prije svega, zloupotrebljavaju bezvizni režim između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

– Slijeću na sarajevsku zračnu luku i kao razlog svog dolaska u BiH navode turističke razloge. Oni u cilju pripreme, da bi to na neki način potkrijepili, našim policijskim službenicima prilažu uplaćene vaučere za odgovarajuće hotele, a često raspolažu i znatnim novčanim iznosima. Onda, umjesto da se upute prema hotelu gdje su navodno rezervirali smještaj za svoj boravak, sjedaju u taksi i idu prema Velikoj Kladuši, s ciljem da uđu na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno na teritoriju Evropske unije i tamo traže azil – pojasnio je Hoffmann.

Upitan da li ulazak Hrvatske u zonu Šengena može uticati na ovu činjenicu, Hoffmann kaže da je vjerovatno to i njima jedan od motiva, jer smatraju kad već uđu na teritoriju Republike Hrvatske, koja je od 1. januara članica šengenske zone, da onda mogu neometano da nastave put prema drugim zemljama EU.

Pred kraj prošle godine na graničnom prijelazu Maljevac s bh. strane evidentiran je povećan broj ruskih državljana, uglavnom čečenskog i i dagestanskog porijekla, koji su pokušavali ući i Hrvatsku. Mnogi od njih su tvrdili kako bježe od vojne mobilizacije u Rusiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79