Svi državni ministri će zbog slučaja “sigurnosne dozvole” biti saslušani u Tužilaštvu

Slučajevi uskraćivanja dozvola Obavještajno-sigurnosne agencije BiH policajcima i imenovanja članova Komisije za odlučivanje po žalbama pri Ministarstvu sigurnosti BiH predmet su istrage u sklopu koje će 13. novembra biti saslušani svi ministri Vijeća ministara BiH, saznaje Klix.ba.

Svi članovi Vijeća ministara BiH, izuzev predsjedavajućeg Zorana Tegeltije koji je zaražen koronavirusom, dobili su poziv da u svojstvu svjedoka budu saslušani u Tužilaštvu BiH 13. novembra 2020. godine.

Ranije su u sklopu istog predmeta, u svojstvu svjedoka, saslušani ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kao i pomoćnik ministra sigurnosti Mate Miletić.

OSA BiH je nadležna za izdavanje dozvola policajcima. Osobe kojima je odbijen zahtjev za izdavanje dozvole mogu u roku od 15 dana nakon rješenja uložiti žalbu. Tu nastupa Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola.

U sastavu Komisije su Ismail Sarić iz Ministarstva sigurnosti, Martina Gudelj iz Ministarstva pravde, Milijana Simić iz Ministarstva odbrane, Muriz Druškić iz OSA-e, Radmila Zeljaja iz SIPA-e i Irina Neuman kao sekretarka komisije.

Kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, sporna su imenovanja Ismaila Sarića i Muriza Druškića, zbog čega su u svojstvu svjedoka saslušani ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Radončić je kao ministar sigurnosti predložio imenovanje članova Komisije, nakon čega je podnio ostavku i nije učestvovao u nastavku procesa imenovanja. Potom je Turković predložila imenovanje potpuno drugih osoba.

No, bez obzira na njihovo imenovanje 11. juna 2020., mnogo ranije se počelo problematizovati onemogućavanje pristupa tajnim podacima policijskim službenicima, zbog čega su mnogi ostali bez posla a da ne znaju razloge.

Kako saznajemo, više je policijskih službenika državnih agencija podnijelo prijave jer su ostali bez posla zato što im je uskraćen pristup tajnim podacima. Među njima je i osam pripadnika Uprave policije MUP-a KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79