Svi policajci u FBiH bi mogli imati jedinstvene uniforme

Svi policajci u Federaciji Bosne i Hercegovine od sljedeće godine bi mogli imati jedinstvene uniforme, od januara se kreće u nabavu, saopćio je ministar Unutaršnjih poslova, nakon što je Vlada usvojila odluku o jedinstvenim uniformama.

Odluku o jedinstvenim uniformama na prostoru FBiH ministri su donijeli jednoglasno kaže prvi čovjek ministarstva unutarnjih poslova FBiH Ramo Isak, dodajući da se od januara kreće u nabavu novih uniformi.

“Nema nikakvo negodovanje, u skladu sa Zakonom i Ustavom FBiH donesena je odluka, na teritoriji cijele Federacije trebaju biti jedinstvene uniforme. Tako je bila odluka da na jednoj ruci odluka Federacije Bosne i Hercegovine, na drugoj, zna se već koja, da ne ulazimo u dubinu. To treba da se poštuje, to je zakon, to je Ustav ove države”, rekao Isak.

Krajem jula Vlada FBIH je donijela uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi snaga u FBiH. Njome je propisano da je jedinstvena policijska uniforma policijskih snaga u Federaciji policijska uniforma koju mogu nositi, odnosno koristiti, samo policijski službenici Federalne uprave policije i kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova tokom obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti tog policijskog organa.

“Između ostalog, Uredbom se propisuje i zaduženje policijske unifrome, njena zamjena i rok trajanja, zatim nošenje uniforme, ali i nošenje značke, obilježja, odlikovanja i medalja na svečanoj uniformi”, naglasili su tada iz Vlade.

Također je propisano da se policijska uniforma sastoji iz osnovne policijske uniforme, i to klasične i radne uniforme, zatim uniformi za kriminalističku policiju, za specijalne policijske jedinice i jedinice za specijalističku podršku, kao i za jedinice drugog naziva koje obavljaju poslove iste vrste, i to radne i taktičke uniforme, te uniforme za interventnu policiju i za jedinice drugog naziva koje obavljaju poslove iste vrste, kao i svečane policijske uniforme, policijske uniforme za rad u inozemstvu i dodatnih dijelova policijskih uniformi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79