Svjetski, a naš: Dr. Adnan Mehonić na listi “35 inovatora ispod 35 godina”

MIT Technology Review svrstao je ovog uspješnog Sarajliju sa adresom u Londonu na listu briljantnih mladih tehnologa, čiji rad ima potencijal da transformiše svijet

Dr. Adnan Mehonić imenovan je od strane MIT Technology Review za jednog od velikih inovatora za 2021. godinu, u godišnjem popisu “35 inovatora ispod 35 godina”.

Ova medijska kompanija Univerziteta Massachusetts Institute of Technology (MIT) svake godine objavljuje listu izuzetno talentovanih tehnologa čiji rad ima potencijal da transformiše svijet. Na njihovim listama su se do sada našli osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin, osnivač Facebooka Mark Zuckenberg, suosnivač PayPala Max Levchin, i brojni drugi, piše mojabih.

– Velika je čast biti izabran za jednog od MIT Tecnology Review “35 inovatora ispod 35 godina”, i dijeliti ovo priznanje sa impresivnom listom nagrađenih, komentar je dr. Mehonića, profesora na Fakultetu za elektroniku i elektroinžinjering University College iz Londona.

Fokus njegovog rada je na razvijanju memrisivne tehnologije s potencijalom za budućnost računarstva, inteligencije i sistema inspirisanih mozgom, sa znatno poboljšanom energetskom efikasnošću.

– Polazeći od atoma i otkrivanjem i iskorištavanjem fizike nanomaterijala, razvijam memristorsku tehnologiju koja nudi priliku za proširenje elektronike zasnovane na tranzistorima i pruža ključne elemente za budućnost računarstva i AI sistema s neviđenom energetskom efikasnošću, objašnjava Adnan Mehonić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79