Svjetski dan Crvenog Krsta: Još uvijek ima onih koji za svoj rad, ne očekuju ništa

Danas, na Svjetski dan Crvenog Krsta, Banja Luka je bila domaćin okruglog stola na temu “Porodica humanosti”, organiziranog od strane Crvenog Krsta. Jedan od neizostavnih aspekata rasprave bio je rad volontera, poput Milana Duvnjaka iz Banja Luke, koji je nedavno dobio titulu Najboljeg volontera u RS.

Duvnjak je s paketima pomoći obilazio mnoga vrata, suočavajući se s stvarnošću koja prikazuje teške životne uslove u Bosni i Hercegovini.

Za N1 je izjavio: “Bukvalno nečija štala, oni tu žive, većina naših korisnika, tako da bilo mi je baš teško kada sam to vidio i onda sam bio srećan kakvu ja sreću imam gdje ja živim, šta ja imam.”

Pored Duvnjaka, Danka Ristić, također volonterka, dijeli slična iskustva, ističući kako je važno pokazati humanost kroz volonterski rad: “Ljepota je da kroz taj humanitarni volonterski rad, pokažemo koliko je dobro biti dobar čovjek danas.”

Ovi volonteri, poput mnogih drugih, ne očekuju ništa za svoj rad osim sreće i osmijeha onih kojima pomažu.

Međutim, susreću se s izazovima, posebno kada je u pitanju nedostatak finansijske podrške.

Sekretar Crvenog Krsta RS, Rajko Lazić, istakao je da je rad Crvenog Krsta otežan zbog nedostatka finansijskih sredstava od strane Vlade RS.

Iako iz resornog ministarstva nisu iznijeli konkretne informacije o mogućem povećanju finansijske podrške, jedna stvar ostaje jasna: uz novac, također nedostaje dobrovoljaca, humanih ljudi spremnih na volonterski rad kako bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79