Tabla nije nikoga provocirala, zauzimala je pola kvadratnog metra

Tabla je postavljena da bi se informisala šira javnost i da se nije odustalo od lokaliteta harema i prava koje historijski, kulturalno i na svaki drugi način sljeduje nas muslimane i Bošnjake u Mostaru, poručio je Dino ef. Maksumić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar ovim riječima se osvrnuo na rušenje i uništavanje ploče kojom se najavljuje gradnja Interkulturnog centra “Mevlana”, a koja je osvanula u subotu ujutro..

Tabla je bila postavljena na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta – no ona nije bila tu da podiže tenzije i nekoga provocira, naglašava Maksumić, dodajući da je zauzimala svega pola kvadratnog metra.

Poručuje da će sada uslijediti redovna procedura predavanja zahtjeva za urbanističku saglasnost za izgradnju glavnog projekta, koji je već ranije prezentovan kao idejni projekat.

– Međutim, nemamo dobar osjećaj zbog iskustva gdje naših skoro 18 zahtjeva stoji na čekanju, neriješeno i bez odgovora. Ali, ispoštovat ćemo zakonski predviđenu proceduru, kao i do sada, pa vidjet ćemo šta će gradske vlasti odgovoriti – poručio je Maksumić.

Ponovio je kako imaju mnogobrojne dokaze da je na tom mjestu bio Lakišića harem.

– Sve njih smo sakupili i izdali u grandioznom izdanju koje je prezentovano skoro, knjiga je dostupna i za kupiti, i za pozajmiti. Ko želi biti imalo iskren i objektivan na osnovu njihovog iščitavanja lako će zaključiti da to predstavlja vakuf, a titular vakufa je Islamska zajednica – ponovio je za N1.

Poručuje da je trenutno dešavanje zapravo političko pitanje, te da se “na ratnu liniju razgraničenja želi staviti nevidljivi Berlinski zid, koliko god to zvučalo teško.”

Dodaje da je Medžlis Islamske zajednice protiv podjela, a kao dokaz tome napominje i na preinačenje i promjene prvobitnog projekta od Islamskog kulturnog centra do Interkulturnog centra “Mevlana”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79